Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Paxton

VBN

2N

JMB Groep

ARAS

ASIS

CSL

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Optex

NIBHV

CDVI

Lobeco

SOBA

ASSA ABLOY

Nenova

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

NetworxConnect

Bydemes

Add Secure

20face

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Sequrix

ADI

Oribi ID Solutions

EAL

Gold-IP

VEB

Unii

BHVcertificaat.online

RoSecure

Centurion

CardAccess

Explicate

Nimo Dog Security

VAIBS

IDIS

GFT

Paraat

SmartCell

Top Security

Securitas

i-Pro

Multiwacht

HID

Connect Security

VVNL

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Eizo

Brivo

Regio Control Veldt

HD Security

Nimo Drone Security

Trigion

Secusoft

Akuvox

PG Security Systems

Ajax Systems

Seris

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Alphatronics

Milestone

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

Advancis

Uniview

Genetec

OSEC

VideoGuard

Acht weken celstraf voor ‘coronaspuger’ Maastricht

27 maart 2020
Redactie
09:36

Een man die afgelopen dinsdag een buschauffeur in Maastricht bespuugde en daarbij zei dat hij het coronavirus had, heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 8 weken gekregen. Ook moet hij de buschauffeur een schadevergoeding van 450 euro betalen.

De 19-jarige Heerlenaar moest zich vrijdag verantwoorden voor de politierechter in Roermond. De straf komt gedeeltelijk overeen met de eis van de officier van justitie, die een celstraf van 10 weken eiste, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Mishandeling, bedreiging en belediging
Het incident vond dinsdag 24 maart rond 17:00 uur plaats bij het centraal station in Maastricht. De Heerlenaar wilde met de bus reizen, maar had niet genoeg saldo op zijn ov-chipkaart staan. Er ontstond een discussie met de buschauffeur waarna hij hem bespuugde. De 19-jarige riep daarbij dat hij het coronavirus had. De politie kwam ter plaatse en hield de Heerlenaar aan. Het Openbaar Ministerie heeft hem mishandeling, bedreiging en belediging ten laste gelegd. De rechter achtte uiteindelijk bedreiging wettig en overtuigend bewezen.

Vitale taken
Het Openbaar Ministerie wil duidelijk maken dat dit soort gedrag op geen enkele wijze wordt getolereerd, jegens niemand, maar zeker niet tegen mensen met publieke en vitale taken zoals buschauffeurs, politiemensen en andere hulpverleners. Deze mensen moeten extra worden beschermd en in veiligheid kunnen werken. Iedereen moet het uit zijn hoofd laten om deze mensen zo te bejegenen.
Het Openbaar Ministerie treedt dan ook snel en hard op tegen mensen die dit soort gedrag vertonen. Met snel optreden wordt bedoeld dat de zaak via het supersnelrecht wordt afgedaan. Dit houdt in dat een verdachte binnen 3 tot 6 dagen na aanhouding voor de rechter moet verschijnen en aan het einde van de zitting meteen zijn straf hoort.
Het was vrijdag de eerste keer dat het supersnelrecht in Limburg werd toegepast. Officier van Justitie Henk Peters, officier in deze zaak, zegt daarover: “Wij kenden in Limburg nog geen supersnelrecht. Ondanks dat het een spoedklus is, moet je toch aan heel veel dingen denken, maar dankzij de medewerking van alle ketenpartners was het snel geregeld.”

Meer informatie over de aanpak van het Openbaar Ministerie bij misbruik van het coronavirus, is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner