Beveiliging nieuws

Onze partners

Top Security

HID

Ajax Systems

Paxton

IDIS

Secusoft

GFT

CDVI

VBN

PG Security Systems

Genetec

Kiwa

i-Pro

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Connect Security

Regio Control Veldt

Hikvision

Centurion

CSL

VVNL

ASSA ABLOY

NetworxConnect

ARAS

Nimo Dog Security

Explicate

Bydemes

Seagate

Oribi ID Solutions

Akuvox

Securitas

OSEC

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

VEB

Advancis

Masset Solutions

Optex

VAIBS

Hanwha Vision Europe

ADI

CardAccess

Crown Security Services

Trigion

SmartCell

NIBHV

Uniview

Alarm Meldnet

DZ Technologies

20face

Multiwacht

Lobeco

JMB Groep

Unii

MPL

EAL

SmartSD

Sequrix

Eagle Eye Networks

Eizo

Nenova

Gold-IP

HD Security

Seris

SOBA

RoSecure

Milestone

Nimo Drone Security

Add Secure

G4S

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Dero Security Products

Paraat

2N

ASIS

BHVcertificaat.online

Brivo

Geen tijdelijke vrijlating wegens coronabesmetting

26 mei 2020
Redactie
10:05

Twee gedetineerden in het Detentiecentrum (DC) Schiphol wilden een strafonderbreking in verband met coronabesmettingen. Hun verzoek werd afgewezen, waarop zij in beroep gingen bij de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die wees de verzoeken eveneens af.

In het DC Schiphol zijn in april 2020 tien gedetineerden, verspreid over twee afdelingen, positief getest op het coronavirus. Er is daarop een isolatie-afdeling opgericht en beide afdelingen zijn afgeschermd. De gedetineerden die een strafonderbreking wilden verblijven op een van deze afdelingen. De situatie op hun afdeling leidde bij hen tot gevoelens van onrust en onveiligheid.

Het oordeel van de beroepscommissie
Strafonderbreking betekent dat de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf tijdelijk wordt opgeschort. Volgens de wet moet voor het verlenen van strafonderbreking een bepaalde noodzaak bestaan. Die noodzaak is naar het oordeel van de beroepscommissie onvoldoende komen vast te staan.
Volgens de geldende protocollen wordt de gezondheid van beide gedetineerden gemonitord. Bij hen zijn geen (corona-gerelateerde) gezondheidsklachten vastgesteld. De (landelijk) getroffen maatregelen op hun afdeling hebben ertoe geleid dat sinds 29 april 2020 geen nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Ook is het merendeel van de besmette gedetineerden inmiddels genezen verklaard.
Dit alles maakt dat niet zonder meer kan worden gezegd dat de veiligheid en gezondheid van de betreffende gedetineerden onvoldoende worden gewaarborgd. De beroepen zijn daarom ongegrond verklaard.

Landelijke maatregelen
Met ingang van 14 maart 2020 heeft de Minister voor Rechtsbescherming landelijke maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus in justitiële inrichtingen te verkleinen. Deze maatregelen komen er, kort gezegd, op neer dat contacten van gedetineerden met de buitenwereld zoveel mogelijk worden vermeden.
Naast het centrale crisisteam van de Dienst justitiële inrichtingen (DJI) heeft elke inrichting een actieteam samengesteld dat de uitvoering van de maatregelen in de betreffende inrichting coördineert, ook in samenwerking met de regionale GGD. Er wordt gebruikgemaakt van protocollen, onder andere ten aanzien van gedetineerden met corona-gerelateerde klachten.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner