Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Gold-IP

Alphatronics

Paxton

Multiwacht

BHVcertificaat.online

SmartSD

JMB Groep

Trigion

Dero Security Products

Lobeco

Sequrix

Regio Control Veldt

GFT

VEB

NIBHV

PG Security Systems

2N

EAL

Seris

CardAccess

Bydemes

VideoGuard

i-Pro

Unii

VBN

Masset Solutions

Top Security

Nenova

Avigilon Alta

Hikvision

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Secusoft

VAIBS

ASIS

G4S

Centurion

CDVI

IDIS

ADI

HID

Eizo

Akuvox

Optex

Uniview

Advancis

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Nimo Drone Security

Connect Security

CSL

Add Secure

Milestone

OSEC

Explicate

SmartCell

Seagate

SOBA

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Securitas

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

ARAS

20face

Paraat

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Ajax Systems

HD Security

VVNL

DZ Technologies

Brivo

Ernstig beveiligingslek in website RIVM

6 juni 2020
Redactie
16:29

Door slechts enkele cijfers in de URL-balk te veranderen, kon een beveiligingsonderzoeker de gezondheidsgegevens van willekeurige mensen inzien. Het ernstige lek zat in de website Infectieradar van het RIVM. Hierop kunnen mensen doorgeven of ze de afgelopen tijd coronaklachten hebben gehad.

Nadat de onderzoeker zijn bevindingen bij het RIVM had gemeld, is de website met antwoorden op persoonlijke en medische vragen direct offline gehaald. De website blijft offline tot het beveiligingslek is gedicht. Volgens de onderzoeker, Tom Wolters, was het wel heel erg eenvoudig om bij de gevoelige data te komen. Dat kon vanaf het begin op 17 maart tot zaterdagochtend.

Code
Volgens het RIVM bleven de formulieren hooguit één dag op de lekke website staan. Want formulieren worden doorgaans binnen een dag offline gehaald. Het is niet bekend of iemand misbruik heeft gemaakt van het beveiligingslek. Zo’n 60.000 mensen hebben hun medische gegevens op de Infectieradar ingevuld, zoals welke medicijnen ze gebruiken, of ze zwanger zijn, of ze roken en of ze allergieën hebben. Na het invullen krijgt de persoon een code van acht cijfers die zichtbaar is in de URL-balk. Door één van de cijfers te veranderen is de kans groot dat gegevens van een ander kunnen worden gezien. Iets wat volgens Wolters makkelijk te voorkomen is.

Vertrouwen
De kwestie zal het vertrouwen van burgers in de overheid niet versterken. Dat komt ongunstig uit, nu juist deze maand de corona-app de testfase ingaat. De kans bestaat dat mensen deze niet zullen durven gebruiken, als de privacy niet goed gewaarborgd kan worden. Het incident met de Infectieradar leert dat de overheid wat dat betreft nog wel een achterstand heeft in te halen. Ook in de NL Alert-app bleek een ernstig veiligheidslek te zitten, waardoor gebruikers verzocht moest worden deze direct van hun telefoon te verwijderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner