Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

EAL

Top Security

ARAS

Uniview

Avigilon Alta

CardAccess

SOBA

SmartCell

Bosch Security Systems

NIBHV

Paraat

Centurion

Regio Control Veldt

Ajax Systems

VBN

Eizo

VVNL

Service Centrale Nederland

OSEC

Advancis

HD Security

Hikvision

Explicate

CSL

Nimo Dog Security

Kiwa

HID

Genetec

ASSA ABLOY

Lobeco

Securitas

2N

CDVI

VEB

Alarm Meldnet

Nenova

Seris

Bydemes

SMC Alarmcentrale

SmartSD

DZ Technologies

Crown Security Services

Alphatronics

GFT

Optex

Trigion

NetworxConnect

Multiwacht

Brivo

De Beveiligingsjurist

Milestone

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Secusoft

Oribi ID Solutions

ADI

PG Security Systems

Akuvox

Add Secure

ASIS

IDIS

VideoGuard

Connect Security

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Masset Solutions

i-Pro

Unii

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Paxton

20face

G4S

VAIBS

Eagle Eye Networks

RoSecure

Nimo Drone Security

Kiwa waarschuwt voor design-brandblussers

6 juli 2020
Redactie
11:12

Sommige brandblusmiddelen hebben een mooi jasje, maar zijn ze wel veilig? Op het gebied van Rijkstypekeur ziet Kiwa FSS een wildgroei aan zogenaamde ‘design’ brandblusmiddelen. Deze zien er mooi uit, maar zijn niet altijd voorzien van een Rijkstypekeur en  daarmee op basis van de Brandweerwet in Nederland verboden.

Om in Nederland een draagbaar blusapparaat (tot 20 KG) te mogen verkopen of verhandelen is het Rijkstypekeur vereist. Dit omvat eisen waaraan een brandblusmiddel dient te voldoen om de veiligheid en de betrouwbaarheid van een draagbaar blustoestel te borgen. Draagbare blustoestellen die niet over dit Rijkstypekeur beschikken voldoen niet aan de regelgeving die in Nederland geldt. Het op de markt brengen van een draagbaar blusapparaat zonder dit Rijkstypekeur is dan ook niet toegestaan.

Herkenning
Het Rijkstypekeur wordt aangegeven in de ellips op het etiket van een draagbaar blusapparaat. Aan de hand van het Rijkstypekeur kan vastgesteld worden dat het blusapparaat geschikt is voor de brandklasse zoals is aangegeven op het etiket (A, B, C, D of F).
Wie een draagbaar brandblusmiddel tegenkomt zonder dit verplichte Rijkstypekeur, kan dit melden bij Kiwa NCP via [email protected], bij voorkeur voorzien van beeldmateriaal. Kiwa zal dan de nodige acties starten om verkoop van deze draagbare blustoestellen zonder Rijkstypekeur tegen te gaan.

Spuitbus brandblusmiddelen
Met betrekking tot spuitbus brandblusmiddelen is er op 1 april 2020 de EN 16856 gepubliceerd. In deze Europese norm worden deze blusmiddelen aangewezen voor uitsluitend particulier gebruik. Het toepassen in de zakelijke omgeving is daarmee niet toegestaan. Op basis van deze norm zijn er zwaardere test criteria vastgesteld om problemen met deze blusmiddelen, zoals leeglopen en misvorming bij warmte of in exceptionele gevallen zelfs explosie, te voorkomen.
Het Rijkstypekeur wordt in Nederland, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, door Kiwa NCP beheerd en uitgegeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner