Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

VVNL

Crown Security Services

Regio Control Veldt

i-Pro

Lobeco

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Seagate

DZ Technologies

Masset Solutions

NetworxConnect

Alphatronics

VEB

Sequrix

SmartSD

HD Security

G4S

De Beveiligingsjurist

Unii

CSL

Brivo

Secusoft

Dero Security Products

ADI

Avigilon Alta

Connect Security

Akuvox

SOBA

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Uniview

Optex

ARAS

Ajax Systems

Bosch Security Systems

VideoGuard

NIBHV

Paxton

HID

OSEC

VAIBS

Explicate

Genetec

Trigion

VBN

Hanwha Vision Europe

Eizo

PG Security Systems

Nimo Drone Security

20face

Centurion

2N

Multiwacht

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Bydemes

RoSecure

ASIS

Hikvision

JMB Groep

Paraat

Milestone

Advancis

CDVI

Nimo Dog Security

Nenova

Kiwa

Service Centrale Nederland

GFT

Securitas

Seris

IDIS

EAL

Oribi ID Solutions

Add Secure

Leegstaande bedrijfspanden trekken criminelen aan

14 juli 2020
Redactie
08:27

Criminoloog Henk Ferwerda, directeur van onderzoeksbureau Beke, waarschuwt ondernemers om kritisch te zijn bij het verhuren van panden die vanwege de crisis niet meer gebruikt worden. “Je moet niet raar opkijken als er een hennepplantage of drugslab in wordt aangetroffen en dan heb je je een bak ellende op de hals gehaald.”

Eerder werd al bekend dat boeren in met name Noord-Brabant regelmatig leegstaande stallen aan criminelen verhuren. Op de eerste plaats lijkt het aantrekkelijk om iets te kunnen verdienen aan een ruimte die verder alleen in de weg staat, maar al snel zal blijken dat de zakenpartners geen ‘nee’ accepteren. Volgens Ferwerda gebeurt dit echter niet alleen in de agrarische sector. Ook andere bedrijven hebben het moeilijk en kampen met teruglopende handel en productie, waardoor onroerend goed komt leeg te staan. De drugsindustrie floreert daarentegen en heeft aan geld geen gebrek.

Boter op het hoofd
“Denk goed na voor je je pand verhuurt”, waarschuwt de criminoloog. “Er zijn zat nette pandeigenaren, maar sommigen zijn naïef of hebben boter op hun hoofd.” Hij voerde het onderzoek naar de verhuur van panden voor criminele doeleinden uit in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid. Vooral als de bedrijven voor een deel nog gewoon doordraaien, vormen zij een mooie camouflage voor de illegale activiteiten van de criminelen. Daarbij gaat het om opslag en productie van drugs, maar ook om opslag van gestolen goederen. Jan Schipper, wijkagent in het industriegebied van Ede, zegt in De Gelderlander het regelmatig mee te maken. “Als er een patserbak voor de deur van een klein bedrijfje staat, weet je het wel.” In de provincie Gelderland zijn onlangs alle 51 gemeenten in beeld gebracht op zoek naar risico’s voor ondermijnende criminaliteit. Er wordt volgend jaar 1 miljoen euro uitgetrokken om die te bestrijden. Daarbij gaat aandacht uit naar boerenbedrijven, maar ook naar industrieterreinen, vakantieparken en woonwagenkampen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner