Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

VEB

Masset Solutions

Top Security

ASIS

HID

IDIS

Optex

Alphatronics

CDVI

Nimo Drone Security

EAL

Centurion

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

ADI

Dero Security Products

RoSecure

2N

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Genetec

Nenova

ARAS

Trigion

GFT

NetworxConnect

NIBHV

i-Pro

DZ Technologies

Sequrix

ASSA ABLOY

JMB Groep

Unii

Multiwacht

Seagate

Hikvision

SmartCell

Bosch Security Systems

G4S

SMC Alarmcentrale

Paxton

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Eizo

Nimo Dog Security

Milestone

SOBA

Connect Security

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

CardAccess

BHVcertificaat.online

VBN

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Advancis

Seris

Bydemes

Eagle Eye Networks

Secusoft

Brivo

SmartSD

PG Security Systems

Explicate

Securitas

Regio Control Veldt

VideoGuard

HD Security

20face

Alarm Meldnet

CSL

Uniview

VVNL

Ajax Systems

MPL

Lobeco

Akuvox

Paraat

Crown Security Services

Zerotolerancebeleid Action houdt geen stand in rechtbank

24 juli 2020
Redactie
06:07

Een medewerker die steelt wordt bij winkelketen Action op staande voet ontslagen. Dat zerotolerancebeleid kan echter ook te ver gaan, vond de rechter deze week. Een ontslag op staande voet wegens ‘diefstal’ van een plastic tasje van 3 cent werd onterecht verklaard.

De betreffende medewerker, Dennis Kossink (41), had aan het einde van de werkdag wat spullen gekocht en afgerekend en nam die mee naar huis in een draagtasje van de winkel. Dat tasje kon hij niet meer afrekenen, omdat de kassa’s inmiddels gesloten waren. Hij zou het de volgende dag betalen, maar dat vergat hij. Hij ging op vakantie en toen hij terugkwam werd hem door twee ‘hoge piefen’ te verstaan gegeven dat hij wegens diefstal niet langer welkom was.

Andere factoren
De vulploegmedewerker was vooraf geïnformeerd over het zerotolerancebeleid van Action. De rechter vond echter dat het bedrijf dit niet zomaar kan toepassen zonder ook naar andere factoren te kijken, zoals het  functioneren van de werknemer, zijn persoonlijke omstandigheden en de waarde van het gestolen goed. In dit geval 3 cent. Hij veroordeelde de winkelketen tot vernietiging van het ontslag of het geven van een ontslagvergoeding. De medewerker wilde eerst terugkeren naar de winkel, maar besloot bij nader inzien toch maar voor de vergoeding te kiezen. Die werd bepaald op 7200 euro. In juni verloor de winkelketen ook al een rechtszaak tegen een caissière die haar vader had laten profiteren van de 15 procent personeelskorting. Daarbij ging het om een bedrag van 1,69 euro. De rechter oordeelde toen dat Action het niet aannemelijk kon maken dat de vrouw op de hoogte was van de kortingsregels. Bovendien had zij haar leidinggevende om toestemming gevraagd. Action verklaarde zich naar aanleiding van de laatste uitspraak te gaan beraden op eventuele aanscherpingen in de uitvoering van het beleid. Het zerotolerancebeleid staat volgens de winkelketen echter niet ter discussie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner