Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

Explicate

G4S

JMB Groep

CSL

BHVcertificaat.online

Advancis

Paraat

Gold-IP

CardAccess

IDIS

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Add Secure

Hikvision

GFT

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Genetec

Connect Security

Regio Control Veldt

VAIBS

Sequrix

VideoGuard

Optex

HID

Paxton

Lobeco

Akuvox

OSEC

RoSecure

DZ Technologies

NetworxConnect

Trigion

VEB

20face

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Nenova

Alphatronics

SmartCell

Brivo

ASSA ABLOY

Seagate

Bosch Security Systems

i-Pro

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

Kiwa

CDVI

Eizo

SmartSD

Top Security

NIBHV

VVNL

Unii

Bydemes

Milestone

Ajax Systems

Multiwacht

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

ASIS

ARAS

Seris

Dero Security Products

2N

Securitas

ADI

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

EAL

VBN

Centurion

SOBA

Uniview

Nog altijd is er veel mis met de ‘sleepwet’

9 september 2020
Redactie
05:17

Inlichtingendiensten mogen grote hoeveelheden data verzamelen door bijvoorbeeld een telecomprovider te hacken. Niet relevante data dient vervolgens vernietigd te worden, maar dat kan omzeild worden door alle data als ‘relevant’ te classificeren, schrijft de Volkskrant. En er is meer kritiek.

De twee jaar geleden ingevoerde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten leidt volgens de Volkskrant nog steeds tot wrevel binnen de politiek. Andersom vinden de inlichtingendiensten zelf dat de wet hen veel te veel beperkt. Die zoeken daarom de grenzen op, wat volgens toezichthouder CTIVD risico’s geeft op onrechtmatig handelen. Bijvoorbeeld in de omgang met zogenoemde bulkdatasets. Daarbij worden in de praktijk ook gegevens verwerkt van duizenden mensen en bedrijven die nergens van worden verdacht.

Sleepnet
Overigens is voor zover bekend het ‘sleepnet’ nog niet ingezet. Dan worden willekeurig grote hoeveelheden communicatie onderschept op zoek naar verdachte indicatoren. Zo’n actie is echter complex en kostbaar en de telecomproviders staan bepaald niet te springen om er aan mee te werken. Daar komt bij dat de meeste criminelen dit risico ook wel beseffen en daarom gebruik maken van versleutelde communicatie, die zelfs door de AIVD nauwelijks te kraken is. Toch willen de inlichtingendiensten deze methode wel toepassen. Ze verwachten zo criminele netwerken in kaart te kunnen brengen en bepaalde patronen te kunnen opsporen. De toezichthouders willen echter niet dat dit gebeurt zonder dat vooraf een beargumenteerde selectie wordt gemaakt. Ook willen zij dat de inlichtingendiensten vooraf toestemming vragen als zij het internet willen scannen. De AIVD en MIVD vinden dat echter ten koste van hun slagkracht gaan. Er is nu een evaluatiecommissie ingesteld, die de Wiv onderzoekt, maar die commissie wordt een gebrek aan technische kennis verweten. De kennis die er al is, zou afkomstig zijn van een medewerker van de AIVD die de aanvragen schrijft die de toezichthouders moeten beoordelen. De AIVD zou hierdoor een te grote invloed kunnen hebben op het resultaat van de evaluatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner