Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Milestone

Alphatronics

Trigion

ADI

Multiwacht

Advancis

NetworxConnect

SOBA

Akuvox

Gold-IP

Securitas

i-Pro

BHVcertificaat.online

NIBHV

Secusoft

Nimo Dog Security

VBN

EAL

Centurion

Eagle Eye Networks

HID

VEB

Sequrix

Regio Control Veldt

Explicate

IDIS

CDVI

Hikvision

Crown Security Services

Genetec

Brivo

HD Security

ASSA ABLOY

Connect Security

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

SmartCell

Lobeco

VAIBS

Paraat

2N

Masset Solutions

Paxton

Uniview

JMB Groep

Seagate

VVNL

Dero Security Products

VideoGuard

Oribi ID Solutions

20face

ASIS

Ajax Systems

SmartSD

Top Security

Nenova

Bydemes

Kiwa

G4S

Seris

DZ Technologies

CardAccess

Eizo

GFT

Optex

SMC Alarmcentrale

Unii

RoSecure

De Beveiligingsjurist

CSL

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

OSEC

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Add Secure

Alarm Meldnet

Veel incidenten in OV door coronamaatregelen

7 oktober 2020
Redactie
17:06

Wekelijks vinden in het openbaar vervoer 144 ernstige incidenten plaats, die te maken hebben met het handhaven van de mondkapjesplicht. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL. Het gaat onder andere om beledigingen, spugen, maar ook om zware mishandelingen.

Dinsdag werd nog een Amsterdamse buschauffeur geschopt en geslagen door een passagier die geen mondkapje wilde dragen. De chauffeur verloor vier tanden en liep een hersenschudding op. Volgens Peters was dit niet de eerste keer dat een situatie ernstig uit de hand liep. “Het is gelukkig nog een uitzondering, maar elk incident is er één teveel.” Vorige week verloor ook al een buschauffeur een aantal tanden, nadat hij een passagier had verzocht een mondkapje te dragen.

Minder passagiers, meer incidenten
Sinds de coronacrisis reizen aanzienlijk minder mensen met het openbaar vervoer. Toch is het totale aantal incidenten in vergelijking met 2019 toegenomen. De problemen worden veroorzaakt door mondkapjesweigeraars, maar ook door zwartrijders. Die zien hun kans schoon, nu zij niet meer langs de chauffeur hoeven bij het opstappen. Volgens Peters is het aantal zwartrijders met 20 procent toegenomen. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 95 euro. Wekelijks gaan 250 tot 300 passagiers op de bon. Aanvankelijk waren handhavers niet streng, maar nu vinden ze dat de passagiers onderhand wel aan de maatregel gewend mogen zijn. Steeds meer mensen zijn voorstander van een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte, omdat dan minder verwarring ontstaat over wanneer het dragen wel of niet verplicht is. Anderen twijfelen echter of dit wel te handhaven is. Peters verwacht niet dat zo’n algehele verplichting het geweld tegen OV-personeel kan voorkomen. In Amsterdam is GVB intussen gestart met een cursus omgang met agressie voor de OV-handhavers.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner