Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

VBN

Alarm Meldnet

Add Secure

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Brivo

Alphatronics

Secusoft

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

Unii

Uniview

EAL

SMC Alarmcentrale

VVNL

Advancis

Akuvox

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

SmartSD

i-Pro

Paxton

Paraat

20face

HD Security

JMB Groep

Nimo Drone Security

Centurion

SmartCell

2N

Bydemes

ASIS

Nimo Dog Security

NIBHV

Hikvision

Oribi ID Solutions

Eizo

De Beveiligingsjurist

NetworxConnect

Connect Security

MPL

Seris

IDIS

VideoGuard

RoSecure

Kiwa

ADI

Genetec

G4S

Seagate

VEB

CardAccess

Dero Security Products

OSEC

ASSA ABLOY

Gold-IP

VAIBS

Eagle Eye Networks

SOBA

Lobeco

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Nenova

Milestone

ARAS

Avigilon Alta

Masset Solutions

Top Security

Ajax Systems

CDVI

HID

CSL

Sequrix

Optex

GFT

Securitas

Trigion

Veel Nederlanders hebben wapen tegen inbrekers

9 oktober 2020
Redactie
07:38

Eén op de zes Nederlanders heeft een wapen of een ander voorwerp ter verdediging in de slaapkamer liggen voor het geval ze verrast worden door een inbreker. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Ipsos in opdracht van een verzekeraar.

Volgens de onderzoekers heeft vrijwel iedereen wel iets dat inbrekers zou moeten afschrikken. Bijna de helft heeft extra sloten en 16 procent zegt een hond te hebben om inbrekers af te schrikken. 12 procent vertrouwt op camera’s, 10 procent op een alarminstallatie en 9 procent op een videodeurbel. 17 procent gaat voor de hardere methodes en bewaart ’s nachts een verdedigingsmiddel binnen handbereik. Volgens Coen Staal van de Stichting Nationale Inbraakpreventie betreft die laatste categorie vooral mensen die al eens een inbraak hebben meegemaakt, zo zegt hij tegenover RTL Nieuws.

Kwart heeft wel eens inbraak meegemaakt
Uit eerder onderzoek blijkt de honkbalknuppel favoriet als wapen. Maar mensen leggen ook messen en pepperspray op hun nachtkastje. Een respondent beweerde een antitankwapen te hebben om inbrekers zijn huis uit te jagen.
Opvallend is dat maar liefst een kwart van de 1224 deelnemers aan het onderzoek aangaf wel eens een inbraak meegemaakt te hebben. Maar dat gebeurde dan vooral langer geleden. De afgelopen tien jaar nam het aantal geregistreerde inbraken al fors af, wat vooral te danken is aan beter hang- en sluitwerk op woningen. En sinds de coronacrisis vinden nog minder inbraken plaats, omdat mensen veel vaker thuis zijn.

Confrontatie uit de weg gaan
Coen Staal begrijpt dat mensen voor een wapen kiezen, maar raadt het met klem af. Bewoners moeten volgens hem nooit de confrontatie met een inbreker aangaan. Inbrekers proberen zelf ook meestal een confrontatie te voorkomen. Als zij geluid horen, slaan zij vrijwel altijd op de vlucht. Als de bewoner dat vervolgens probeert te beletten, kan het verkeerd aflopen. Dat is zelfs het geval als de inbreker overmeesterd wordt. De rechter kan oordelen dat disproportioneel veel geweld is gebruikt als de bewoner de inbreker het ziekenhuis in slaat. Dat kan makkelijk het gevolg zijn van de boosheid die ontstaat tijdens de confrontatie. Het levert per saldo alleen maar nog meer ellende op, aldus Staal.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner