Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

Nenova

Optex

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

G4S

Lobeco

Connect Security

Ajax Systems

Akuvox

Dero Security Products

Bydemes

VideoGuard

NIBHV

2N

Crown Security Services

i-Pro

Brivo

OSEC

SOBA

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

SmartCell

VAIBS

Oribi ID Solutions

Genetec

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

CSL

Nimo Drone Security

Sequrix

Paxton

ASIS

VEB

Milestone

JMB Groep

ADI

IDIS

DZ Technologies

Secusoft

PG Security Systems

Advancis

GFT

Regio Control Veldt

EAL

Eizo

Trigion

VBN

Avigilon Alta

Gold-IP

Securitas

Kiwa

Unii

HID

Seris

Seagate

RoSecure

CDVI

HD Security

Hanwha Vision Europe

Top Security

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Add Secure

20face

SmartSD

Multiwacht

CardAccess

VVNL

Masset Solutions

Uniview

ARAS

Paraat

NetworxConnect

Centurion

Hikvision

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Kamerleden twijfelen aan kwaliteit screening bij politie

20 oktober 2020
Redactie
15:26

Door de grote personeelstekorten bij de politie en de wens om meer mensen met een etnische achtergrond aan te nemen, zouden nieuwe medewerkers onvoldoende streng worden gescreend. Daarover hebben verschillende Kamerleden vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid.

In 2018 meldde een aspirant dat zijn zus en nicht naar Syrië gingen. Normaal maakt zo’n ontwikkeling een kandidaat ongeschikt om bij de politie te werken. Maar de betreffende aspirant kreeg een compliment voor zijn transparantie. De zus keerde afgelopen voorjaar terug naar Nederland en werd vastgezet als terreurverdachte. De aspirant bleek zelf ook niet te deugen. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt nadat hij meer dan 50 km per uur te hard had gereden. In plaats van dit te melden, verrichtte hij in zijn vrije tijd zonder toestemming chauffeursdiensten. Toen de leiding daar achterkwam, werd de man ontslagen. Kamerleden van de PVV en SP vinden dat het niet zover had mogen komen.

Rotte appels
Kamerlid Lilian Helder van de PVV verklaart tegenover De Telegraaf het niet te begrijpen dat er geen alarmbellen afgaan als een agent vertelt dat familieleden naar Syrië zijn vertrokken. Zij vreest dat diversiteit voor de politie belangrijker is geworden dan integriteit. Ronald van Raak van de SP denkt dat eerder de personeelstekorten verantwoordelijk zijn voor het lichtere screeningsregiem. Chris van Dam van het CDA zegt dat het integriteitsbeleid teveel op de gewone agent is gericht, terwijl ‘rotte appels’ de dans ontspringen. Hij vindt dat meldingen, zoals die van de aspirant met familie in Syrië, op de juiste plek terecht moeten komen, zodat er iets mee gedaan wordt. Dilan Yesilgöz-Zegerius van de VVD wil van de minister graag weten hoe hij corruptie en andere vormen van ondermijning binnen de politie wil aanpakken. Attje Kuiken tot slot waarschuwt dat dit soort kwesties het aanzien van en vertrouwen in de politie kunnen beschadigen.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner