Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

SmartCell

Lobeco

DZ Technologies

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Advancis

Trigion

ADI

Masset Solutions

Explicate

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Seagate

Paxton

Dero Security Products

Nenova

20face

Top Security

Unii

Optex

GFT

HD Security

RoSecure

Genetec

CardAccess

Secusoft

i-Pro

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Bydemes

Hanwha Vision Europe

IDIS

Hikvision

OSEC

VBN

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Paraat

ASSA ABLOY

VideoGuard

HID

ARAS

EAL

NIBHV

VVNL

CDVI

G4S

SOBA

Avigilon Alta

SmartSD

CSL

VEB

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Akuvox

Nimo Drone Security

Eizo

VAIBS

Bosch Security Systems

Milestone

ASIS

Kiwa

Gold-IP

Uniview

2N

Seris

Nimo Dog Security

NetworxConnect

Connect Security

PG Security Systems

Brivo

Ajax Systems

Centurion

Sequrix

Securitas

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Toolbox voor aanpak overlastgevende asielzoekers

24 november 2020
Redactie
14:12

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een toolbox ontwikkeld met maatregelen voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Het gaat om ruim zeventig maatregelen, variërend van de inzet van cameratoezicht en extra beveiliging tot het opleggen van een meldplicht of collectief winkelverbod.

In de toolbox zijn onder andere producten van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) opgenomen. De betrokken partijen kunnen de maatregelen als voorbeeld nemen en hiermee in hun eigen omgeving aan de slag gaan.

Maatregelen aanpak overlastgevende asielzoekers (bron: Rijksoverheid.nl)

Een kleine groep asielzoekers zorgt voor ernstige overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Vooral medewerkers en medebewoners van COA-opvanglocaties, omwonenden, winkeliers en medewerkers in het openbaar vervoer zijn de dupe van deze overlast. In de toolbox staan alle instrumenten op een rij die gemeenten, winkeliers, medewerkers in de migratieketen, openbaar vervoerders en andere partijen kunnen inzetten om overlast door asielzoekers aan te pakken. De genoemde maatregelen zijn optioneel inzetbaar, afhankelijk van de situatie en de locatie.

Toolbox
De toolbox is een product van de ketenmariniers, die zijn aangesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid om de groep overlastgevende en/of criminele asielzoekers aan te pakken. De inhoud is tot stand gekomen met medewerking van betrokken organisaties. Het CCV is gevraagd om input te leveren voor maatregelen die kunnen worden ingezet bij overlast in winkelgebieden.
“In de afgelopen jaren heeft het CCV honderden winkelgebieden ondersteund bij het opzetten van lokale samenwerkingsverbanden om de veiligheid in het gebied te verbeteren”, vertelt Rini ten Grotenhuis, adviseur Lokale Veiligheid in de regio Noord-Nederland. “Hierdoor hebben we een goed overzicht van maatregelen die gemeenten, politie, brandweer en ondernemers in het land inzetten.”

Weerbaarheidstrainingen
Met die kennis heeft het CCV onder meer eigen producten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het collectief winkelverbod, trainingen en veiligheidsscans. Deze producten kunnen ook worden ingezet bij de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Ten Grotenhuis: “In de gemeente Westerwolde, waar een asielzoekerscentrum is gevestigd, hebben we al weerbaarheidstrainingen voor winkeliers en hun medewerkers georganiseerd en wordt nu gewerkt aan de invoering van een collectief winkelverbod.”

Bron: het CCV.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner