Beveiliging nieuws

Onze partners

Masset Solutions

Uniview

NIBHV

Service Centrale Nederland

CDVI

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Hikvision

G4S

Paraat

Eagle Eye Networks

ASIS

HD Security

Bosch Security Systems

VideoGuard

JMB Groep

Explicate

GFT

PG Security Systems

BHVcertificaat.online

Add Secure

Bydemes

Genetec

Paxton

VEB

i-Pro

Optex

Alarm Meldnet

Nenova

Unii

Brivo

Regio Control Veldt

Trigion

2N

CSL

NetworxConnect

Seagate

IDIS

SOBA

Connect Security

VBN

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Dero Security Products

OSEC

ARAS

Multiwacht

Ajax Systems

Seris

Securitas

Secusoft

Top Security

Akuvox

SmartCell

SmartSD

Nimo Dog Security

VVNL

Kiwa

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

RoSecure

Crown Security Services

Milestone

Avigilon Alta

Sequrix

Centurion

20face

CardAccess

Advancis

ADI

Eizo

Lobeco

HID

EAL

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

VAIBS

MPL

Nimo Drone Security

Politie krijgt 25 procent meer klachten over racisme

29 november 2020
Redactie
09:32

De politie ontvangt een toenemend aantal klachten over racisme, maar doet daar vrijwel niets mee. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Dit jaar zijn tot oktober alweer 168 klachten ingediend. Dat zijn er 33 meer dan in heel 2019.

De politie zegt dat de stijging van het aantal klachten komt door de toenemende aandacht voor racisme, sinds in de Verenigde Staten een zwarte man door blanke politieagenten werd gedood. Er wordt dan ook weinig mee gedaan. In de jaren van 2016 tot en met 2019 zijn maar zeventig zaken in behandeling genomen, waarna er uiteindelijk slechts twee gegrond werden verklaard. Ook het doen van aangifte blijkt weinig zinvol. Alle 54 aangiftes van de afgelopen jaren werden door het OM geseponeerd. RTL Nieuws sprak onder andere een getinte man die een nogal dure auto heeft. Die had een klacht ingediend omdat hij keer op keer gecontroleerd wordt, zonder dat daarbij ooit iets strafbaars is geconstateerd. Zijn klacht leidde echter nergens toe.

Weinig zin
Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak de politie zich schuldig maakt aan racisme. Omdat het indienen van een klacht zo weinig zin lijkt te hebben, wordt er vanuit gegaan dat slachtoffers dat meestal maar achterwege laten. Aan de andere kant zou het afwijzen van de meeste klachten en aangiftes ook kunnen betekenen dat de politie helemaal niet discrimineert. Volgens onderzoeker Lida van den Broek van de klachtencommissie Noord-Nederland is er bij de politie en de klachtencommissies te weinig kennis over racisme en discriminatie. Ook wordt vaak meer geloof gehecht aan de visie van de aangeklaagde agent dan aan de klager. Volgens Jaïr Schalkwijk van burgerrechtenorganisatie Controle Alt Delete gaat het klagers niet altijd om zichzelf, maar willen zij door de kwestie aan de orde te stellen bijdragen aan het bestrijden van racisme binnen de politie. De politie zegt over een goede klachtenprocedure te beschikken en dat agenten middels opleidingen en trainingen bewust worden gemaakt van de nadelen van discriminatie en etnisch profileren.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner