Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Service Centrale Nederland

IDIS

Unii

Secusoft

SOBA

Oribi ID Solutions

Connect Security

Milestone

Multiwacht

Alphatronics

PG Security Systems

NIBHV

De Beveiligingsjurist

Add Secure

GFT

Paxton

Advancis

VEB

Nimo Dog Security

Uniview

Explicate

Nenova

Top Security

Crown Security Services

ASIS

ARAS

ADI

Ajax Systems

CardAccess

VAIBS

Eizo

Alarm Meldnet

Securitas

OSEC

CSL

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

G4S

Nimo Drone Security

Optex

Akuvox

CDVI

EAL

Regio Control Veldt

Genetec

Centurion

BHVcertificaat.online

Seagate

ASSA ABLOY

2N

Eagle Eye Networks

20face

Lobeco

SmartCell

VideoGuard

VBN

Masset Solutions

Bydemes

Avigilon Alta

JMB Groep

DZ Technologies

SmartSD

VVNL

Brivo

Hikvision

Sequrix

HID

Paraat

Seris

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Kiwa

Trigion

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

HD Security

NetworxConnect

RoSecure

i-Pro

Acht jaar cel geëist tegen bankier wegens witwassen

30 november 2020
Redactie
15:56

Tegen een 58-jarige man is maandag voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van acht jaar geëist. De man wordt verdacht van het beheren van crimineel geld, witwassen, verduistering en valsheid in geschrift. Het OM is ook een procedure gestart om de man crimineel verkregen vermogen af te pakken.

Volgens de officieren van justitie leefde de verdachte als God in Frankrijk in de Caraïben, met oldtimers en een luxe landhuis met oceaanzicht. “Dat deed hij van weggenomen gelden van zijn slachtoffers. Hun pensioen of appeltje voor de dorst blijkt te zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.”

Start onderzoek
In 2015 startte de financiële recherche onder de naam 26Staaldiep een onderzoek naar aanleiding van een tip dat de in Breda geboren man voor meerdere criminelen geld zou witwassen. De recherche stuitte op een buitensporig uitgavenpatroon. Hij charterde bijvoorbeeld een privéjet voor 68.000 euro per vlucht.
In 2016 verdween de man uit Zwitserland naar een eiland in de Caraïben. In 2018 wist de politie hem echter aan te houden op de openbare weg in Eindhoven, toen hij even in Nederland was.
De man wordt ervan verdacht onder meer ruim zes miljoen euro uit met name drugsdelicten te hebben witgewassen. Ook zou hij nog eens miljoenen euro’s uit fiscale delicten hebben witgewassen.
Verder zou hij meer dan 6,5 miljoen euro hebben verduisterd van zijn klanten. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan exportfraude, door op grote schaal valse verkoopfacturen op te stellen.

Drugscriminelen en zwartspaarders
De man bediende volgens het OM twee soorten klanten uit Nederland. De ene groep betrof vooral Brabantse drugscriminelen die hun geld wilden wegsluizen naar het buitenland. De andere groep betrof zwartspaarders die hun zwarte geld bij de verdachte in beheer gaven en dat zo jarenlang buiten het zicht van de Nederlandse overheid wisten te houden. Met name deze laatste categorie werd systematisch beroofd door de verdachte.

Werkzaam in het bankwezen
De 58-jarige verdachte was eerder tientallen jaren werkzaam in het bankwezen in Zwitserland en nam geld in beheer van klanten uit heel Nederland. Zijn trouwe klantenkring en hun geld nam de verdachte met de start van dit millennium mee naar zijn eigen bedrijf. Zijn klandizie haalde hij over om hun geld te stallen op rekeningen via een offshore constructie. Hij misbruikte daarbij als vermogensbeheerder zijn kennis van het bankwezen om de herkomst van die criminele gelden te verhullen. Voor die zogenoemde offshore-rekeningen kreeg hij van zijn klanten een machtiging. Vervolgens is hij er vandoor gegaan met het geld.
Tientallen zwartspaarders zijn de dupe geworden van de praktijken van de verdachte. Per individuele klant is al gauw een paar ton in euro’s verdwenen. Ook zijn er klanten bij wie het soms om ruim een miljoen euro’s gaat.

Vertrouwensband
Het OM betitelt het als extra schrijnend dat de verdachte bij het stelen van geld van zwartspaarders misbruik heeft gemaakt van kwetsbaren. Juist cliënten op leeftijd zijn zwaar beroofd door hem. In veel gevallen kenden de cliënten verdachte al jaren, nog uit de tijd dat hij bij een bank werkte. Vanuit die vertrouwensband zijn cliënten met hem meegegaan, toen hij als vermogensbeheerder voor zichzelf begon en gaven zij hem carte blanche. Vervolgens heeft de man op schandalige wijze geld en goederen toegeëigend van zijn cliënten. En dit allemaal enkel en alleen om zichzelf te verrijken.
Met betrekking tot het witwassen voor criminelen is volgens het OM de rol van de verdachte onmisbaar geweest voor drugscriminelen. Hij heeft als professionele facilitator het witwassen mogelijk gemaakt. Hij was de essentiële schakel tussen de onderwereld en de bovenwereld. Dit witwassen vormt een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan. Dat is onwenselijk en strafbaar.

De strafzaak gaat dinsdag 1 december verder met het pleidooi van de verdediging.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner