Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartSD

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

ASIS

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Akuvox

Brivo

VEB

Optex

Seagate

G4S

Top Security

Alphatronics

Sequrix

Paraat

Securitas

VVNL

Dero Security Products

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Centurion

JMB Groep

Crown Security Services

NIBHV

Gold-IP

HD Security

Milestone

SOBA

Avigilon Alta

ARAS

RoSecure

Connect Security

CSL

EAL

Masset Solutions

NetworxConnect

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Add Secure

ADI

Hikvision

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

Uniview

Alarm Meldnet

Explicate

Nenova

VideoGuard

GFT

Advancis

Ajax Systems

Regio Control Veldt

VBN

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

2N

Multiwacht

Genetec

SmartCell

ASSA ABLOY

CardAccess

Seris

Bydemes

Paxton

Oribi ID Solutions

Secusoft

i-Pro

OSEC

20face

IDIS

HID

Unii

Eizo

Trigion

Kiwa

Nimo Drone Security

CDVI

Handhavers ten onrechte ontslagen na kritiek op werksfeer

3 december 2020
Redactie
14:00

De gemeente Sittard-Geleen had drie boa’s niet op staande voet mogen ontslaan, omdat zij via WhatsApp het ongezonde werkklimaat op hun afdeling bespraken. Dat bepaalde de kantonrechter van de rechtbank Limburg woensdag.

De drie boa’s hadden de zaak aangespannen tegen de gemeente Sittard-Geleen omdat zij het niet eens waren met hun ontslag. De rechter was het met hen eens en heeft zowel het ontslag op staande voet vernietigd als het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomsten. De drie werden bijgestaan door vakbond BOA ACP. Voorzitter Richard Gerrits: “We zijn heel blij met de uitspraak, maar hij kwam niet als een verrassing. De sanctie van de werkgever – het ontslag op staande voet – was buitenproportioneel.”

Privé
De boa’s kwamen in de problemen toen hun werkgever ontdekte dat er een Whatsapp groep was waarin de medewerkers – naast privé gesprekken – ook het gedrag van collega’s en leidinggevenden bespraken. Na lezing van de gesprekken kregen drie medewerkers op staande voet ontslag. Een vierde persoon was gedetacheerd en moest ook de werkzaamheden voor de gemeente Sittard-Geleen beïndigen.
De kantonrechter oordeelde dat in dit geval een andere, lichtere disciplinaire sanctie opgelegd had moeten worden. Onder andere omdat de inhoud van een gesprek in een Whatsapp-groep privé is en dus valt onder artikel 8 van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). De gemeente had daarom niet zomaar kennis mogen nemen van de inhoud van het gesprek. Ook laat de rechter zwaar wegen dat de hele kwestie in de regionale pers is gekomen, waardoor de boa’s imagoschade hebben opgelopen die hen hindert bij het vinden van een andere baan. De gemeente moet nu contact zoeken met de belangenbehartigers van de werknemers over hoe nu verder. Richard Gerrits: “Vakbond BOA ACP ziet met belangstelling de uitnodiging van gemeente Sittard-Geleen tegemoet om te praten over de problemen waardoor de Whatsapp-gesprekken ontstonden. Dat ging om het ongezonde werkklimaat op de afdeling.”

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner