Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Trigion

RoSecure

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Nenova

Seagate

SmartSD

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

PG Security Systems

SmartCell

Bydemes

SOBA

VVNL

HID

Service Centrale Nederland

NIBHV

Kiwa

VAIBS

ASSA ABLOY

Hikvision

Secusoft

VideoGuard

Optex

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Uniview

Genetec

Masset Solutions

VBN

OSEC

Dero Security Products

Seris

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Lobeco

Paraat

Brivo

IDIS

Akuvox

ARAS

EAL

Nimo Dog Security

i-Pro

20face

ASIS

Bosch Security Systems

Top Security

ADI

HD Security

Connect Security

JMB Groep

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

2N

Alarm Meldnet

Eizo

NetworxConnect

CSL

Explicate

Securitas

Eagle Eye Networks

Add Secure

Gold-IP

G4S

Milestone

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

CDVI

VEB

Advancis

CardAccess

Unii

Centurion

GFT

Sequrix

Geldmaat gaat geld vernietigen bij plofkraak

21 december 2020
Redactie
07:40

De gele geldautomaten van Geldmaat krijgen een systeem dat het geld vernietigt bij een plofkraak. Dat vertelt directeur Erik Kwakkel van het bedrijf in De Telegraaf. Binnen drie maanden moeten alle automaten onder woningen zijn aangepast. Daarna volgen de overige geldautomaten.

Veel keus heeft het bedrijf niet. Doordat criminelen steeds zwaardere explosieven zijn gaan gebruiken, wil vrijwel niemand meer boven een geldautomaat wonen. Ook winkeliers zijn niet blij met zo’n apparaat naast hun zaak. Om het geweld te keren is vorig jaar besloten een systeem in te voeren dat alle in de automaat aanwezige bankbiljetten onbruikbaar maakt bij een plofkraak. Vergelijkbare techniek wordt al vele jaren gebruikt in geldcassettes van geld- en waardetransporteurs. Volgens Kwakkel is het de ultieme methode om een einde te maken aan de plofkraken.

Eisen
Voor de maatregel was toestemming nodig van De Nederlandsche Bank. Die stelt bepaalde eisen, wil Geldmaat na een plofkraak het vernietigde geld vergoed krijgen. Kwakkel wil niets kwijt over hoe het systeem werkt. Bij geldcassettes ontploft meestal een inktpatroon, maar een probleem is dat met inkt besmeurde bankbiljetten bij centrale banken nog altijd ingewisseld mogen worden voor nieuw geld. Ook verbrande biljetten behouden hun waarde, zolang nog minimaal de helft in takt is. Als het geld volledig wordt verbrand, kan ook de rechtmatige eigenaar het niet meer vergoed krijgen. Voor deze uitdagingen zijn oplossingen gevonden, aldus de directeur van Geldmaat. Wel moest de techniek nog uitvoerig worden getest. Daarom kon invoering pas een jaar later gaan plaatsvinden. Kwakkel verwacht dat het geen probleem zal vormen om de afspraak met de minister van Justitie & Veiligheid na te komen om alle geldautomaten bij woningen in het eerste kwartaal van 2021 aan te passen. Geldmaat is een gezamenlijk netwerk van gele geldautomaten, die de apparaten van Rabobank, ING en ABN AMRO gaan vervangen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner