Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Alphatronics

ARAS

Dero Security Products

JMB Groep

Alarm Meldnet

Gold-IP

Centurion

Optex

Trigion

Unii

Top Security

Ajax Systems

Genetec

Paraat

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

G4S

Secusoft

OSEC

NetworxConnect

Multiwacht

CardAccess

HD Security

Eagle Eye Networks

2N

Nenova

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Lobeco

Nimo Dog Security

PG Security Systems

SOBA

SmartCell

Sequrix

Kiwa

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Paxton

Advancis

VBN

Oribi ID Solutions

Seagate

Akuvox

Crown Security Services

RoSecure

ASSA ABLOY

IDIS

EAL

HID

SMC Alarmcentrale

i-Pro

ADI

Securitas

VideoGuard

VVNL

20face

ASIS

Bydemes

Hikvision

SmartSD

Seris

Explicate

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Eizo

Brivo

Milestone

Connect Security

VEB

Add Secure

Avigilon Alta

NIBHV

Uniview

CSL

CDVI

Regio Control Veldt

VAIBS

Nimo Drone Security

190 verjaarde delicten alsnog naar OM door wetswijziging

15 januari 2021
Redactie
10:31

Een wetswijziging, in werking getreden in 2013, die de vervolgingsverjaringstermijn van verschillende delicten afschaft dan wel verruimt, heeft ertoe geleid dat 190 feiten die mogelijk zouden zijn verjaard toch bij het Openbaar Ministerie zijn beland.

Jaarlijks gaat het om gemiddeld 28 feiten, waaronder zedenmisdrijven, mensenhandel, opzettelijke vrijheidsberoving, zware mishandeling, overvallen (diefstal met geweld/afpersing) en gewoontewitwassen. Dat blijkt uit het onderzoek Evaluatie Wet aanpassing regeling vervolgingsverjaring 2012 dat Bureau Ateno uitvoerde in samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van het WODC.

Veranderingen
Door de wetswijziging van 2013 verjaren misdrijven met een strafdreiging van ten minste twaalf jaar niet meer. Ook is de vervolgingsverjaring vervallen van een aantal specifieke zedenmisdrijven gepleegd tegen minderjarigen die een strafdreiging van tenminste acht jaar kennen. Tot slot is de verjaringstermijn van misdrijven met een strafdreiging van acht tot en met tien jaar verlengd van twaalf naar twintig jaar.

Vervolgingsbeslissingen
Van de 190 feiten die het OM hebben bereikt, is in twintig gevallen vastgesteld dat ze anders verjaard zouden zijn. Van de overige feiten is dat niet met zekerheid vast te stellen. Bij 104 feiten heeft de officier de verdachten gedagvaard en daarvan zijn er 55 inmiddels door de rechter afgedaan. De rechter komt tot strafoplegging bij 38 van deze feiten, bij zestien feiten is er sprake van vrijspraak en voor de tenlastelegging van één feit is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

Redenen voor laat insturen
De onderzoekers noemen drie redenen waarom feiten pas zoveel jaren na het plegen worden ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. Vooral bij seksueel misbruik en mishandeling van minderjarigen doet het slachtoffer pas na vele jaren aangifte. Een andere reden is dat de verdachte pas na vele jaren in beeld komt. Dit geldt bijvoorbeeld bij zeden- en geweldsmisdrijven waarbij er sprake is van een DNA-match lang na de pleegdatum. Jaren nadat het misdrijf is gepleegd, wordt het profiel van de verdachte in de DNA-databank opgenomen en dan pas is er sprake van een match. De derde reden is dat de politie in de tijd terug rechercheert. Dit geldt bij gewoontewitwassen. De politie of de FIOD komt witwassen op het spoor en gaat zo ver mogelijk terug in de tijd; naar het punt waarop het witwassen aantoonbaar is gestart. Zonder de wetswijziging van 2013 was er dan sprake van verjaring voor een deel van de periode waarin het witwassen plaatsvond.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner