Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

Trigion

BHVcertificaat.online

20face

ASSA ABLOY

MPL

HD Security

SOBA

SmartCell

ADI

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

Explicate

Dero Security Products

Unii

Securitas

Nimo Dog Security

Milestone

VideoGuard

Crown Security Services

Avigilon Alta

Multiwacht

VBN

Seris

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Lobeco

Oribi ID Solutions

NIBHV

Nimo Drone Security

Connect Security

PG Security Systems

ARAS

Top Security

Secusoft

Centurion

SmartSD

Paraat

Alphatronics

Akuvox

EAL

VEB

IDIS

G4S

Alarm Meldnet

Genetec

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Advancis

VAIBS

HID

Optex

RoSecure

VVNL

Kiwa

2N

Seagate

Paxton

Masset Solutions

DZ Technologies

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Uniview

i-Pro

CSL

SMC Alarmcentrale

Hikvision

ASIS

Sequrix

CDVI

Nenova

Gold-IP

Eizo

Brivo

GFT

Add Secure

OSEC

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Bydemes

Mogelijk opnieuw onterechte beschuldigingen van fraude

25 januari 2021
Redactie
09:21

Na de toeslagenaffaire, waarbij burgers ten onrechte van fraude werden verdacht, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Ditmaal gaat het om het Inlichtingenbureau, dat bedoeld is om fraude met uitkeringen op te sporen. De Autoriteit Persoonsgegevens eist binnen vier weken opheldering, zo meldt dagblad Trouw.

Het Inlichtingenbureau is in 2001 opgericht door het ministerie van sociale zaken. Het helpt gemeenten bij het voorkomen en opsporen van fraude met uitkeringen. Dat gebeurt onder andere door het met behulp van zelflerende algoritmes analyseren van gegevens van de Belastingdienst, gemeenten en het UWV. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens ontstaat daarbij het risico dat mensen op ‘verkeerde lijstjes’ terecht komen, net zoals dat bij de toeslagenaffaire is gebeurd. Hij wil niet dat burgers opnieuw slachtoffer worden van onrechtmatig overheidshandelen en eist daarom binnen vier weken opheldering over de manier waarop het Inlichtingenbureau de gegevens van burgers verwerkt.

Privacywet
Het Inlichtingenbureau moet aantonen dat het zich aan de Europese privacywet houdt en anders onmiddellijk stoppen met illegale burgerdataverwerkingen, vindt Wolfsen. Volgens hem werkt de instantie met een ‘dataoceaan’ die door veel organisaties wordt gebruikt, zonder dat iemand precies weet wat er gebeurt. De AP trok al eerder aan de bel. Dat was in 2018, toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht werd. Het Inlichtingenbureau beloofde toen te zorgen voor conformiteit met de AVG, maar gaf in het jaarverslag over 2020 zelf toe dat dit nog niet in voldoende mate is gebeurd. Intussen hebben verschillende gemeenten op advies van de instantie uitkeringen stopgezet en geld teruggevorderd. Niet bekend is in hoeverre dit terecht is geweest.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner