Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Milestone

Nenova

Masset Solutions

Trigion

Regio Control Veldt

SmartSD

Eizo

Crown Security Services

Add Secure

Uniview

i-Pro

Alarm Meldnet

Explicate

OSEC

Eagle Eye Networks

Bydemes

CSL

Centurion

DZ Technologies

Secusoft

Lobeco

HD Security

ARAS

Multiwacht

ADI

Seagate

CDVI

Securitas

2N

ASIS

Ajax Systems

SOBA

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Connect Security

Gold-IP

Sequrix

VAIBS

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

Unii

Alphatronics

Bosch Security Systems

Paraat

Brivo

GFT

Advancis

VEB

NIBHV

Akuvox

Hikvision

Seris

Nimo Dog Security

Genetec

20face

CardAccess

Paxton

VideoGuard

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Top Security

VVNL

G4S

SMC Alarmcentrale

HID

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

EAL

Optex

Dero Security Products

RoSecure

VBN

ASSA ABLOY

IDIS

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

SmartCell

Kiwa

Oproep tot protest tegen uitsluiting taakstrafverbod

1 februari 2021
Redactie
15:00

De wet die het opleggen van taakstraffen verbiedt voor wie iemand met een publieke taak heeft belaagd, gaat waarschijnlijk niet gelden voor particuliere beveiligers met een private opdrachtgever, zoals een winkel. De Nederlandse Veiligheidsbranche roept beveiligers daarom op hiertegen te protesteren, middels een brief aan leden van de betreffende Kamercommissie.

Op dinsdag 2 februari is de stemming over het wetsvoorstel en de ingediende amendementen. Op dit moment is niet duidelijk welke politieke partijen het amendement zullen steunen. De Nederlandse Veiligheidsbranche denkt dat berichten van beveiligers aan Kamerleden kunnen helpen. Daarom vraagt zij alle beveiligers in Nederland om de woordvoerders van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid een bericht te sturen! Hier zijn een voorbeeldbrief en e-mail-adressen van de Kamerleden te vinden.
‘Verdienen beveiligers – net als politiemensen, brandweerlieden en ambulancepersoneel – extra bescherming tegen geweld? Wij vinden van wel! Verdienen mensen die beveiligers in elkaar slaan minimaal een gevangenisstraf? Wij vinden van wel! En dan maakt het niet uit of een beveiliger werkt in een supermarkt, op straat of op een evenement. Beveiligers werken keihard aan onze veiligheid en verdienen ons respect’, schrijft de brancheorganisatie in de brief aan de woordvoerders van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid.

Onwerkbaar en onethisch
De brancheorganisatie benadrukt het terecht te vinden dat het kabinet mensen die geweld plegen tegen politie, brandweer, ambulancepersoneel of buitengewoon opsporingsambtenaren hard wil laten aanpakken. Dat moet echter ook gelden voor wie het heeft gemunt op beveiligers. Op álle particuliere beveiligers. Het wetsvoorstel zou namelijk maar voor een deel van de beveiligers gaan gelden, namelijk alleen voor beveiligers die een ‘publieke taak’ uitoefenen. Dus niet voor beveiligers die werken voor private opdrachtgevers, zoals winkels. “Wij vinden dat onderscheid onwerkbaar, maar ook onethisch”, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Beveiligers doen hun werk vaak onder lastige omstandigheden en hebben van de overheid de bescherming nodig die ze verdienen. Ze beschikken, anders dan de politie, niet over geweldsbevoegdheden en moeten het dus hebben van hun opleiding en training (gereguleerd in de WPBR) en ervaring om belagers af te schrikken.

Campagne
De Nederlandse Veiligheidsbranche pleit voor erkenning dat alle beveiligers professionals zijn die hun taken voor een veilige samenleving uitoefenen en dus op dezelfde manier op bescherming van de rechtsstaat moeten kunnen rekenen. Dat schept helderheid voor de hele beroepsgroep. De organisatie voert actief campagne om ervoor te zorgen dat beveiligers, die een cruciale rol vervullen bij het waarborgen van onze gezamenlijke veiligheid, ook deze extra bescherming krijgen. Zij steunt daarom ook het amendement dat de VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft ingediend om geweldplegers tegen alle beveiligers niet meer weg te laten komen met een taakstraf.
Minister Grapperhaus heeft het amendement ontraden, omdat naar zijn mening beveiligers in de uitoefening van hun taak ‘een stap terug kunnen doen’ en de politie kunnen inschakelen. Dit in tegenstelling tot – aldus de minister – bijvoorbeeld de politie die dat niet kan en in de frontlinie staat.
Theoretisch heeft de minister misschien gelijk, maar in de praktijk verwacht het publiek wel degelijk dat een beveiliger niet een stap terugzet als het er op aankomt. En nog belangrijker, in de meeste gevallen is er niet eens tijd om terug te treden en de politie te bellen: de klap is al uitgedeeld.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner