Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Connect Security

Genetec

CSL

De Beveiligingsjurist

Unii

Oribi ID Solutions

RoSecure

Multiwacht

Dero Security Products

CDVI

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

ADI

Hanwha Vision Europe

Paxton

Brivo

20face

Seris

Masset Solutions

Nimo Dog Security

2N

Alphatronics

Paraat

SMC Alarmcentrale

HD Security

GFT

ASIS

Explicate

Bydemes

Trigion

Sequrix

Nimo Drone Security

OSEC

Add Secure

VVNL

Hikvision

HID

CardAccess

Milestone

SmartCell

Alarm Meldnet

i-Pro

ARAS

VAIBS

JMB Groep

Securitas

Avigilon Alta

Seagate

G4S

Crown Security Services

Secusoft

Advancis

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Bosch Security Systems

Gold-IP

Nenova

Uniview

Kiwa

PG Security Systems

Optex

Akuvox

NIBHV

Eizo

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Centurion

IDIS

VBN

Ajax Systems

SmartSD

Top Security

NetworxConnect

EAL

SOBA

Service Centrale Nederland

VEB

VideoGuard

Mogelijk hogere straffen voor jonge criminelen

3 februari 2021
Redactie
15:31

Jongeren krijgen voor dezelfde misdrijven aanzienlijk lagere gevangenisstraffen dan daders van boven de 23 jaar. Zo gaat iemand van 15 die een moord pleegt, maar voor maximaal één jaar achter de tralies. Onverteerbaar voor nabestaanden. Daar wil minister Dekker van Rechtsbescherming iets aan gaan doen.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil beginnen met het verhogen van de celstraffen voor 16- tot 23-jarige daders van ernstige misdrijven. Zo’n zwaardere straf voldoet volgens hem beter vanuit het oogpunt van vergelding. Momenteel kan iemand jonger dan 12 jaar niet worden gestraft. Van 12 tot en met 15 jaar is de maximale celstraf één jaar en voor 16- en 17-jarigen geldt een maximum van twee jaar. In België kunnen minderjarigen twee tot zeven jaar celstraf krijgen en in Duitsland zelfs tien jaar.

Jeugdinrichting
In principe geldt het jeugdrecht voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar, maar onder bepaalde omstandigheden wordt het ook toegepast voor daders van 18 tot en met 22 jaar, als die het verstandelijk vermogen van een minderjarige hebben. Jongeren komen niet in een normale gevangenis terecht, maar in een justitiële jeugdinrichting, waar men hen tracht voor te bereiden op een normaal leven. Ook iemand van 22 jaar kan daar dan maximaal twee jaar worden gedetineerd. Andersom gebeurt het soms ook dat een 16- of 17-jarige volgens het volwassenenstrafrecht wordt veroordeeld. Dat gebeurt bij zeer ernstige misdrijven. Ondanks hun leeftijd komen deze veroordeelden in een conventionele gevangenis terecht. Als de dader als groot risico voor de maatschappij wordt beschouwd, kan aanvullend jeugd-tbs worden opgelegd, maar dat doet volgens Dekker nog geen recht aan de roep om vergelding door (nabestaanden van) slachtoffers.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner