Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

SMC Alarmcentrale

SOBA

Hikvision

Uniview

Alphatronics

Add Secure

Explicate

VEB

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Alarm Meldnet

Kiwa

Nenova

VBN

VVNL

Bydemes

Regio Control Veldt

Optex

Masset Solutions

OSEC

De Beveiligingsjurist

Connect Security

Paxton

Centurion

CardAccess

Top Security

Paraat

Milestone

G4S

Sequrix

GFT

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

NIBHV

Akuvox

ASSA ABLOY

RoSecure

Lobeco

ARAS

20face

Ajax Systems

Genetec

SmartSD

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Secusoft

CSL

VAIBS

Seris

Traka ASSA ABLOY

EAL

i-Pro

Securitas

Eizo

Dero Security Products

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Trigion

Advancis

ASIS

SmartCell

HID

IDIS

ADI

DZ Technologies

VideoGuard

CDVI

2N

Multiwacht

Seagate

HD Security

JMB Groep

Brivo

Nimo Drone Security

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Interessant onderzoek naar trends in kunstcriminaliteit

21 februari 2021
Redactie
09:16

Met enige regelmaat worden in Nederland bekende kunstwerken geroofd, veelal schilderijen uit musea. Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en DocumentatieCentrum (WODC) deed hiernaar onderzoek en publiceerde de resultaten in de nieuwe editie van Justitiële verkenningen over ‘Trends in kunstcriminaliteit’.

Kunstcriminaliteit spreekt tot de verbeelding en is niet voor niets onderwerp van veel boeken, films en televisieprogramma’s. Kunstcriminaliteit heeft echter veel meer verschijningsvormen dan enkel kunstroof. Zo vallen fraude, vervalsing en vandalisme ook onder kunstcriminaliteit en daarnaast zijn er vormen van criminaliteit die aan kunst gerelateerd zijn, zoals witwassen, gijzeling en afpersing. De activiteiten van kunstcriminelen, de betrokkenheid van de georganiseerde misdaad en de opsporing en vervolging van kunstcriminaliteit komen ruimschoots aan bod in de nieuwe editie van Justitiële verkenningen over ‘Trends in kunstcriminaliteit’.

Georganiseerde misdaad
In een artikel over de aanpak van kunstcriminaliteit op Europees niveau constateert de auteur dat de opsporing en vervolging van daders niet eenvoudig is. Ook de aanpak van de Nederlandse politie als het gaat om criminele praktijken in de kunst-, antiek- en cultuurgoederenhandel wordt besproken. De auteurs stellen daarin dat er grote bedragen gemoeid zijn met de criminaliteit gerelateerd aan kunst, antiek of cultuurgoederen en dat ook de criminele belangen groot zijn. De netwerken erachter hebben soms verbinding met georganiseerde misdaadgroeperingen zoals de maffia of met financiering van terrorisme.

Cultuurgoederen
In het themanummer wordt onder kunst ook antiek en cultureel erfgoed, ‘cultuurgoederen’ geschaard. Aan sommige kunst en cultuurgoederen afkomstig uit voormalige Nederlandse koloniale gebieden kleeft een smet. Ook daar is aandacht voor met een artikel over teruggave van deze objecten aan de landen van herkomst. De auteur bespreekt een recent adviesrapport van de Nederlandse Raad voor Cultuur over de teruggave van kunst en cultuurgoederen afkomstig uit voormalige Nederlandse koloniën.

Iconoclasme: de terugkeer van de beeldenstorm?
Daarnaast komt een verschijnsel aan de orde dat eind jaren negentig in een themanummer van Justitiële verkenningen nog werd aangeduid als ‘kunstvandalisme’. In het afgelopen decennium heeft dit een nieuwe dimensie gekregen. Agressie tegen cultuurgoederen (iconoclasme) is nu vaak politiek, ideologisch gemotiveerd, zoals recente aanvallen op standbeelden van bijvoorbeeld koloniale gezagsdragers laten zien. Ook de vernietiging van eeuwenoude bouwwerken in Irak en Syrië door Islamitische Staat (IS) in 2015-2016 doet de vraag rijzen of we kunnen spreken van een terugkeer van het fenomeen beeldenstorm.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner