Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

PG Security Systems

ARAS

2N

CSL

NetworxConnect

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Add Secure

Bydemes

Paraat

EAL

CardAccess

Seagate

Secusoft

Trigion

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Uniview

Eizo

Alarm Meldnet

Akuvox

Milestone

G4S

ADI

Seris

Kiwa

HID

Securitas

Sequrix

Service Centrale Nederland

NIBHV

Centurion

i-Pro

De Beveiligingsjurist

Unii

Advancis

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

IDIS

HD Security

Genetec

Hikvision

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Optex

Paxton

VBN

VAIBS

Gold-IP

CDVI

RoSecure

GFT

JMB Groep

Top Security

Masset Solutions

VEB

Brivo

SmartSD

Connect Security

Crown Security Services

Multiwacht

Eagle Eye Networks

SOBA

Lobeco

Avigilon Alta

Explicate

BHVcertificaat.online

VVNL

OSEC

DZ Technologies

Dero Security Products

ASIS

Nenova

SmartCell

VideoGuard

Alphatronics

20face

Wetenschapsorganisatie NWO afgeperst door beruchte hackers

25 februari 2021
Redactie
07:10

De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn getroffen door ransomware. Een hackersgroep die zich DoppelPaymer noemt eist losgeld, maar daar wil de NWO niet op ingaan.

De NWO is de belangrijkste financier van de Nederlandse wetenschap en valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De organisatie heeft een budget van bijna 1 miljard euro per jaar voor subsidiëring van wetenschappelijk onderzoek. Ook reikt de NOW de Spinozapremie en de Stevinpremie uit. Op 8 februari wisten hackers zich toegang te verschaffen tot het netwerk. Niet alleen werden de computers gegijzeld met ransomware, er werd ook gedreigd dat vertrouwelijke informatie openbaar zou worden gemaakt. De hackers zouden miljoenen euro’s eisen.

Geen principes
De NWO doet geen uitlatingen over de hoogte van het gevraagde losgeld. Wel zegt de organisatie niet van plan te zijn om op de eisen van de hackers in te gaan. Die hebben daarop een deel van de vertrouwelijke documenten op hun website op het darkweb gepubliceerd. De hackers noemen zich DoppelPaymer en richten zich op kapitaalkrachtige organisaties, om die geld af te persen. Eerder zouden de autofabrikanten Hyundai en Kia al zijn aangevallen. Principes hebben de hackers niet, want zelfs een ziekenhuis in Düsseldorf behoort tot hun slachtoffers, evenals een Amerikaanse telefooncentrale voor hulpdiensten.

Bedreigd
Het wetenschapsinstituut zegt het te betreuren dat gegevens van medewerkers openbaar worden gemaakt, maar dat dit geen reden is om op de eisen van de hackers in te gaan. Het is niet bekend of medewerkers van de NWO zijn bedreigd. Dat overkwam medewerkers van andere door DoppelPaymer getroffen organisaties wel, toen zij weigerden te betalen. De NWO is intussen druk bezig het netwerk te herstellen. Verwacht wordt dat dit enige weken in beslag zal nemen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner