Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

JMB Groep

Brivo

EAL

NetworxConnect

Hikvision

HID

Optex

Alphatronics

NIBHV

VideoGuard

CardAccess

ASIS

Dero Security Products

Sequrix

Avigilon Alta

VVNL

Trigion

Nenova

Bydemes

Bosch Security Systems

Connect Security

GFT

VBN

HD Security

Masset Solutions

i-Pro

Seagate

Nimo Dog Security

DZ Technologies

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

ADI

G4S

Eizo

Eagle Eye Networks

Milestone

SmartSD

Centurion

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Kiwa

OSEC

Alarm Meldnet

Akuvox

Securitas

Advancis

Paxton

Top Security

VAIBS

RoSecure

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Lobeco

Uniview

Multiwacht

20face

VEB

Genetec

Ajax Systems

Explicate

Nimo Drone Security

Seris

CDVI

Paraat

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

2N

Secusoft

Unii

ARAS

SmartCell

IDIS

SOBA

Add Secure

Crown Security Services

Software voor identificatie van afgeluisterde gesprekken

4 maart 2021
Redactie
10:45

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft software ontwikkeld waarmee nauwkeurig is vast te stellen aan wie een stem toebehoort. Deze is onder andere te gebruiken om afgeluisterde gesprekken aan een verdachte te koppelen.

De politie tapt regelmatig gesprekken af over bijvoorbeeld drugstransacties. Het is echter niet eenvoudig om juridisch hard te maken aan wie de stemmen toebehoren. Zeker bij vervormde stemmen zullen verdachten blijven ontkennen. Het NFI heeft zes spraakonderzoekers in dienst die jaarlijks zo’n vijftig gesprekken analyseren. Zij luisteren niet alleen naar de klank van de stem, maar ook naar het woordgebruik en spreektempo. Een nadeel van deze methode is dat het resultaat beïnvloed kan worden door subjectiviteit. De ene onderzoeker kan daarom tot een ander oordeel komen dan de andere.

Objectievere methode
Spraakonderzoeker David van der Vloed startte om die reden onderzoek naar een objectievere methode om spraak te identificeren. Het resultaat is software die twee audiobestanden met elkaar kan vergelijken. De uitslag moet nog altijd door een mens worden geïnterpreteerd, maar doordat een deel van het proces geautomatiseerd is, wordt de methode wel objectiever. Van der Vloed erkent dat ook aan automatisering nadelen kleven. Een computer beperkt zich tot waarvoor hij geprogrammeerd is en maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen verschillende dialecten. Een mens kan veel meer kenmerken beoordelen. De objectiviteit geeft echter de doorslag om voor de computer te kiezen. De komende tijd worden gesprekken volgens beide methoden onderzocht om de betrouwbaarheid van de methode te kunnen beoordelen. Gekeken wordt onder andere naar hoeveel data nodig is en welke invloed achtergrondgeluiden hebben. Een uitdaging vormen voorlopig Engelse gesprekken. Er zijn er nog niet genoeg om daarmee betrouwbaar onderzoek te kunnen doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner