Beveiliging nieuws

Onze partners

Brivo

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Crown Security Services

Paraat

20face

DZ Technologies

RoSecure

Explicate

Eagle Eye Networks

Paxton

Lobeco

ARAS

Oribi ID Solutions

Add Secure

CSL

Gold-IP

Milestone

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

Centurion

Nimo Dog Security

IDIS

CardAccess

VAIBS

Avigilon Alta

HID

VVNL

ADI

NetworxConnect

SOBA

Eizo

Uniview

Akuvox

VideoGuard

Alphatronics

Securitas

CDVI

Sequrix

Trigion

Seris

Connect Security

Bosch Security Systems

Dero Security Products

VEB

Hikvision

G4S

Hanwha Vision Europe

Nenova

Ajax Systems

Advancis

Multiwacht

Top Security

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

EAL

Bydemes

SmartSD

SmartCell

2N

NIBHV

JMB Groep

HD Security

GFT

De Beveiligingsjurist

Genetec

OSEC

Optex

i-Pro

Kiwa

ASIS

VBN

ASSA ABLOY

Unii

Secusoft

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Cel voor marechaussee die reizigers geld aftroggelde

18 april 2021
Redactie
10:17

Een voormalige onderofficier van de marechaussee is door de militaire kamer veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens het afpersen van reizigers op Schiphol. Die moesten ‘boetes’ betalen om Nederland in te mogen. 

De zaak kwam aan het licht toen twee opgelichte Argentijnen hun beklag deden bij hun ambassade. Ook andere reizigers werden opgelicht. In totaal zou de verdachte op die manier 4500 euro hebben bijverdiend. Dat deed de man buiten werktijd en onder een valse naam. Hij vroeg reizigers mee te komen naar een apart kantoor op de luchthaven, waar hij hen wijsmaakte dat er iets met de papieren niet in orde was. Zo zou een Colombiaan met een dekking van 50.000 euro een te lage reisverzekering hebben. In werkelijkheid hoeft de dekking maar 30.000 euro te zijn, maar volgens de verdachte was 60.000 euro het minimum. Na betaling van een boete van 500 euro mocht de Colombiaan alsnog Nederland in. Hij kreeg een document mee, waarop de marechaussee een valse naam had vermeld. Zo verzon hij nog meer trucjes om reizigers geld af te troggelen.

Zeer ernstige feiten
De militaire kamer vindt dat er sprake is van zeer ernstige feiten, omdat door het gedrag van de verdachte het vertrouwen van reizigers in de marechaussee en in Nederland als gastland ‘grovelijk geschaad’ is. Bovendien mag juist van iemand met de rang van opperwachtmeester worden verwacht, dat die het goede voorbeeld geeft en alles doet om corruptie te voorkomen. Aanvankelijk was acht maanden geëist, maar de verdachte hoeft er daarvan maar vier uit te zitten. Ook moet hij het verduisterde geld terug betalen. Hij krijgt een proeftijd van drie jaar. Als hij in die periode nogmaals fraude pleegt, moet hij de resterende vier maanden alsnog uitzitten.
De advocaten van de verdachte vinden de straf te zwaar. De man heeft inmiddels een nieuwe baan, die hij kwijtraakt als hij de cel in gaat. Daarom wordt hoger beroep aangetekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner