Beveiliging nieuws

Onze partners

CardAccess

Eizo

Dero Security Products

Advancis

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

OSEC

NIBHV

Multiwacht

Top Security

Seagate

Nimo Drone Security

Paraat

SmartSD

DZ Technologies

HD Security

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

EAL

VAIBS

Bydemes

SOBA

Akuvox

Lobeco

ADI

CDVI

VEB

Kiwa

PG Security Systems

Uniview

HID

RoSecure

Secusoft

Milestone

Alarm Meldnet

Explicate

NetworxConnect

Unii

ASSA ABLOY

Add Secure

GFT

Nenova

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Centurion

VideoGuard

IDIS

VVNL

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Paxton

Masset Solutions

Securitas

JMB Groep

SmartCell

Connect Security

20face

Avigilon Alta

G4S

VBN

Optex

Genetec

CSL

Seris

Alphatronics

ASIS

Sequrix

Brivo

2N

Trigion

ARAS

Hikvision

i-Pro

Nimo Dog Security

Rechtszaak over veiligheid gegevens telecombedrijven

3 mei 2021
Redactie
08:36

De Groningse telecomprovider VoIPGRID stapt naar de rechter omdat het bedrijf geen klantgegevens wil delen met de overheid, zolang die niet kan garanderen dat er veilig met die gegevens wordt omgesprongen. Het bedrijf vreest aansprakelijk gesteld te worden als de gegevens via de overheid op straat komen te liggen, schrijft het FD.

Alle Nederlandse telecom- en internetproviders zijn wettelijk verplicht om elke 24 uur te melden aan wie telefoonnummers en IP-adressen toebehoren. De gegevens worden opgeslagen in een database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), die geraadpleegd kan worden door politie en justitie, als men bijvoorbeeld een hacker of een verspreider van verboden content probeert op te sporen. Ook kan men met de gegevens achterhalen wie ten tijde van een incident in de buurt is geweest. Volgens het FD blijkt echter uit verschillende onderzoeksrapporten en een eerdere rechtszaak dat de overheid niet zorgvuldig omgaat met deze privacygevoelige gegevens.

Criminelen
In 2019 was al 2,4 miljoen keer gebruik gemaakt van de CIOT-database. Dat gebeurde volgens de onderzoeksrapporten niet altijd door iemand met opsporingsbevoegdheden. Ook was niet altijd duidelijk wie de gegevens opvroeg en of daarvoor een wettelijke grondslag was. Soms maakten meerdere mensen gebruik van dezelfde account. Het risico dat hierbij ontstaat is dat iemand de gegevens doorverkoopt aan criminelen, zoals met de gegevens van de GGD onlangs is gebeurd. Verder is het volgens de Rijksauditdienst niet duidelijk of gegevens wel altijd via voldoende beveiligde verbindingen worden verstuurd. Volgens Justitie is dat tegenwoordig wel het geval.

AVG-boete
De Groningse telecomprovider VoIPGRID heeft steeds geweigerd om klantgegevens te delen met de overheid, waardoor het Agentschap Telecom besloot een dwangsom op te leggen. Via de rechter probeert het bedrijf onder die dwangsom uit te komen, zolang de overheid niet kan garanderen dat de gegevens veilig worden verwerkt en zolang niet duidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk is. Het bedrijf wil geen AVG-boete riskeren, als via de overheid haar klantgegevens in verkeerde handen terecht komen. Het Agentschap Telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens wilden niet reageren op de kwestie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner