Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

De Beveiligingsjurist

Add Secure

CardAccess

Centurion

20face

Paraat

VideoGuard

JMB Groep

Optex

SOBA

PG Security Systems

HD Security

Eizo

Genetec

DZ Technologies

Top Security

Lobeco

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

VAIBS

Seagate

CSL

Hikvision

IDIS

ARAS

Nimo Dog Security

Uniview

Advancis

Dero Security Products

Crown Security Services

ADI

Bosch Security Systems

OSEC

Sequrix

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

GFT

Seris

Oribi ID Solutions

VBN

Service Centrale Nederland

SmartSD

G4S

RoSecure

Paxton

NIBHV

VEB

ASIS

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Unii

Nenova

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Milestone

Brivo

EAL

Bydemes

Avigilon Alta

Kiwa

Alphatronics

i-Pro

Eagle Eye Networks

Trigion

Secusoft

HID

Connect Security

Gold-IP

Securitas

ASSA ABLOY

Akuvox

Explicate

Multiwacht

2N

VVNL

SmartCell

Cybercrime speerpunt voor Betaalvereniging Nederland

26 mei 2021
Redactie
16:42

Vanwege de snel stijgende schade door fraude en oplichting hebben Betaalvereniging Nederland en haar leden de integrale aanpak van cybercriminaliteit uitgeroepen tot een gezamenlijk speerpunt.

De schade door digitale fraude en oplichting in het betalingsverkeer is in 2020 sterk opgelopen, vooral door een nieuw soort oplichting: ‘nummer-spoofing’ of ‘bank-helpdesk-oplichting’. De schade door nummer-spoofing bedroeg maar liefst 26,7 miljoen euro. De schade door phishing steeg van 7,9 miljoen in 2019 naar 12,8 miljoen euro in 2020. Samen met fraude met betaalpassen en creditkaarten bedroeg de totale schade 49,1 miljoen euro. Een jaar eerder, in 2019, was dat nog 16,6 miljoen euro.

Samenwerking
Na de presentatie van het jaarverslag hield de Betaalvereniging een webinar voor leden over veiligheid in het betalingsverkeer. Daarbij constateerde Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie van Rabobank en lid van de Cyber Security Raad: “Het afgelopen jaar is cybercriminaliteit zorgwekkend toegenomen. Nederlandse banken werken intensief samen om fraude en oplichting te voorkomen en te bestrijden. Tegelijkertijd: banken en betaalinstellingen kunnen het niet in hun eentje oplossen. We moeten die samenwerking verder uitbouwen. Cybercriminaliteit is een gedeeld maatschappelijk probleem dat alleen met een brede integrale aanpak kan worden bestreden, samen met onder andere telecombedrijven, internetproviders en de overheid.”

Taskforce
De Betaalvereniging heeft met haar leden een Taskforce Terugdringen Fraude opgericht. Deze Taskforce wil door een combinatie van maatregelen, informatie-uitwisseling en voorlichting de bancaire fraude fors terugdringen (voor phishing, gestolen & verloren betaalpassen en online creditkaartfraude). Daarnaast richt de Taskforce zich op het tot staan brengen van de twee belangrijkste soorten niet-bancaire fraude: hulpvraagoplichting (WhatsApp-oplichting) en bankhelpdeskoplichting (nummerspoofing).

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner