Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

G4S

VVNL

Connect Security

VideoGuard

Regio Control Veldt

CDVI

Explicate

Securitas

OSEC

DZ Technologies

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Genetec

GFT

Sequrix

ASIS

Brivo

Alphatronics

HD Security

SmartSD

Bosch Security Systems

Seagate

Unii

ADI

VBN

BHVcertificaat.online

2N

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

HID

Service Centrale Nederland

Multiwacht

VAIBS

Advancis

Uniview

Nimo Dog Security

Eizo

SOBA

CardAccess

i-Pro

Hikvision

Seris

ARAS

Paxton

Ajax Systems

20face

NetworxConnect

Masset Solutions

Milestone

Dero Security Products

Nenova

EAL

Kiwa

VEB

Eagle Eye Networks

SmartCell

CSL

Trigion

NIBHV

RoSecure

Secusoft

Centurion

Bydemes

Akuvox

Crown Security Services

Gold-IP

Lobeco

Optex

IDIS

Add Secure

PG Security Systems

JMB Groep

Top Security

SMC Alarmcentrale

Paraat

Ook in Nederland risico op onbeheersbare natuurbranden

6 juni 2021
Redactie
08:51

Natuurgebieden zullen de komende jaren anders moeten worden ingericht. Anders kan de brandweer natuurbranden niet meer onder controle krijgen. Dat zegt Jelmer Dam, nationaal coördinator natuurbrandbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid, in Nieuwsuur. 

Door de klimaatverandering neemt de brandbaarheid van de natuur steeds verder toe. Niet alleen wordt het warmer, ook wordt het groeiseizoen langer en ligt er meer dood hout in de bossen. Een bijkomend probleem is dat natuurbranden vaak gelijktijdig ontstaan, wat bestrijding een nog grotere uitdaging maakt voor de brandweer. Branden kunnen zo een aanzienlijke omvang bereiken en een bedreiging vormen voor recreanten en in of nabij de natuurgebieden staande bouwwerken, waaronder diverse zorginstellingen. Anton Slofstra, brandweercommandant Gelderland-Midden en portefeuillehouder natuurbranden bij Brandweer Nederland, kent voorbeelden waarbij het brandbare struikgewas soms tot aan de voordeur groeit. Dat moet volgens hem echt anders.

Brandveiligheidsvoorschriften
Slofstra vindt dat er voor natuurgebieden wettelijke brandveiligheidsvoorschriften moeten komen, zoals die voor gebouwen bestaan. Die zouden het verplicht moeten maken dat er bijvoorbeeld verharde paden door de natuurgebieden lopen, waarover zware brandweervoertuigen kunnen rijden. Ook zijn meer specialisten en materieel nodig om natuurbranden te bestrijden, concludeerde de Algemene Rekenkamer een tijdje terug. Verder moet dood hout actiever worden verwijderd. Dat laatste vindt overigens niet iedereen. Marc Brosschot van Staatsbosbeheer merkt op dat dood hout belangrijk is voor de biodiversiteit en dat je dat dus niet zomaar kan verwijderen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt samen met het ministerie van LNV te bekijken welke preventieve maatregelen nodig zijn. Daarbij vindt overleg plaats met provincies, veiligheidsregio’s en natuureigenaren.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner