Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Secusoft

SmartSD

JMB Groep

Gold-IP

Eizo

Nenova

i-Pro

SOBA

CDVI

Connect Security

Bosch Security Systems

ADI

CardAccess

Multiwacht

Brivo

NetworxConnect

Crown Security Services

Alphatronics

RoSecure

Masset Solutions

Regio Control Veldt

VEB

VVNL

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

OSEC

Alarm Meldnet

Akuvox

VAIBS

Seris

HID

DZ Technologies

Seagate

CSL

De Beveiligingsjurist

Top Security

Ajax Systems

Advancis

Lobeco

NIBHV

2N

Uniview

Add Secure

Paxton

IDIS

GFT

Kiwa

Hikvision

VideoGuard

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Paraat

Explicate

Bydemes

ASIS

Centurion

Trigion

HD Security

SmartCell

Nimo Dog Security

ARAS

Nimo Drone Security

20face

Optex

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

VBN

Genetec

EAL

Unii

Dero Security Products

G4S

Milestone

Service Centrale Nederland

Securitas

Sequrix

Politie start volgend jaar opleiding stroomstootwapen

10 juni 2021
Redactie
05:58

Begin 2022 worden in een jaar tijd 17.000 politieagenten van de incidentafhandeling van de basisteams getraind om met het nieuwe stroomstootwapen te werken. De keuze is gevallen op de Taser X2 van Axon. Dat is hetzelfde type en model stroomstootwapen dat in de pilot is gebruikt.

Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid op advies van de politie toestemming gegeven voor de aanschaf en invoering van het stroomstootwapen. Inmiddels is het verwervingsproces afgerond. “De keuze is gevallen op de Taser X2, omdat die als beste uit de bus is gekomen bij de gebruikerstesten”, vertelt Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld. “Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat dit merk en type het veiligste is. Naast het stroomstootwapen schaffen we ook het RADAR-beenholster aan. Dit wordt kruislings gedragen (cross-draw) ten opzichte van het vuurwapen, zodat je niet per ongeluk het verkeerde wapen trekt.”

Doeltreffender optreden
De politie moet naar voren stappen en mag geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Uiteindelijk moet het gebruik van het geweld noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Paauw: “Het stroomstootwapen is een waardevolle aanvulling van de politie-uitrusting. Het wapen kan vooral in bedreigende en gevaarlijke situaties ons optreden veiliger en doeltreffender maken, vooral door de dreiging die ervan uitgaat. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld te voorkomen. Vaak is het dreigen met het stroomstootwapen al voldoende.”

Integraal en realistisch trainen
Begin 2022 start de politie met het opleiden van ruim 17.000 agenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams. In drie aaneengesloten dagen worden zij opgeleid en gecertificeerd. Docenten van de Politieacademie en IBT worden dit najaar nog opgeleid.
“In de pilots is ruime ervaring opgedaan met de trainingen”, stelt Frank Paauw. “Hier kwamen verschillende verbeterpunten uit naar voren, zoals meer aandacht en tijd voor gezondheidsrisico’s en reflectie. Deze leerpunten zijn meegenomen in de nieuwe opleiding conform de aanbevelingen uit pilotevaluatie van de Politieacademie.”

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner