Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

NetworxConnect

Brivo

Seris

EAL

Multiwacht

2N

HID

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Kiwa

Crown Security Services

HD Security

VBN

OSEC

Secusoft

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Top Security

VEB

Optex

Seagate

DZ Technologies

CSL

20face

i-Pro

Bosch Security Systems

Eizo

Unii

ASSA ABLOY

NIBHV

G4S

Hikvision

Eagle Eye Networks

Paxton

GFT

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

IDIS

Advancis

Add Secure

VideoGuard

Milestone

Genetec

Paraat

Explicate

Avigilon Alta

ADI

VAIBS

RoSecure

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

Securitas

BHVcertificaat.online

Nenova

CDVI

VVNL

Nimo Drone Security

SmartCell

Lobeco

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

SmartSD

Nimo Dog Security

Trigion

ARAS

Bydemes

Uniview

Connect Security

Alphatronics

SOBA

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Akuvox

Masset Solutions

JMB Groep

ASIS

Europol waarschuwt voor onbalans privacy en veiligheid

26 juni 2021
Redactie
10:31

Een technologie als encryptie draagt in belangrijke mate bij aan de privacy van mensen. Helaas kunnen criminelen er ook van profiteren, stelt executive director Catharina de Bolle van Europol. Hierdoor ontstaat een onbalans tussen privacy en veiligheid, waarvoor de komende tijd oplossingen gevonden moeten worden.

In het document ‘The Cyber Blue Line‘ wordt aangegeven dat het op het moment niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt voor een veilige online samenleving. Daarom pleit Europol voor een debat over de uitdagingen waar de Europese opsporingsdiensten op het moment tegen aanlopen. Een daarvan is versleuteling van crimineel berichtenverkeer. Het recent oprollen van onder andere Encrochat toonde aan wat er zoal versleuteld wordt gecommuniceerd en hoe belangrijk encryptie is voor het functioneren van de georganiseerde criminaliteit. Misbruik van een dergelijke, voor privacy ontwikkelde technologie bemoeilijkt criminele onderzoeken en de mogelijkheid voor de politie om de rechten van slachtoffers en het strafrecht te handhaven.

Belangen
Europol vindt dat ook een rol is weggelegd voor de techbedrijven als het om internationale veiligheid gaat. Deze zijn erg terughoudend als het gaat om medewerking aan overheden die bijvoorbeeld berichtenverkeer van bepaalde personen willen aftappen. De Bolle wijst op het belang van de balans tussen privacy, belangen van de techindustrie en gemeenschappelijke veiligheid, zonder dat het een belangrijker dan het andere gevonden hoeft te worden. Op het moment is die balans er niet en gaat privacy in sommige sectoren boven veiligheid. “Hierdoor hebben zelfs succesvolle en verreikende verstoringen van criminele netwerken weinig of geen effect op lange termijn als het gaat om het onderdrukken van de activiteiten van de georganiseerde misdaad. Zo worden niet alleen de Europese samenleving en economie ondermijnd, maar verzwakt ook de rechtsstaat. Hierbij spelen technologie en meer specifiek het criminele misbruik van technologie een essentiële rol.”

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner