Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

CardAccess

Nimo Dog Security

Paraat

Paxton

Ajax Systems

VVNL

2N

Centurion

Top Security

HID

Hanwha Vision Europe

Optex

Seris

Eizo

Eagle Eye Networks

Hikvision

Unii

NetworxConnect

Dero Security Products

IDIS

EAL

SMC Alarmcentrale

Bydemes

VEB

SOBA

Secusoft

Lobeco

Alphatronics

Gold-IP

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

VAIBS

ASSA ABLOY

ASIS

SmartCell

Connect Security

Explicate

ADI

CDVI

Kiwa

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Nimo Drone Security

MPL

Add Secure

VBN

Avigilon Alta

HD Security

Nenova

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

20face

VideoGuard

Multiwacht

Sequrix

Service Centrale Nederland

SmartSD

Uniview

CSL

Advancis

i-Pro

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

Crown Security Services

NIBHV

GFT

Milestone

Genetec

Brivo

Securitas

Seagate

JMB Groep

ARAS

G4S

Alarm Meldnet

OSEC

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Trigion

Kwart zorginstellingen kwetsbaar voor cybercrime

4 juli 2021
Redactie
17:14

Volgens Internet Cleanup Foundation maakt een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen en GGD’s geen gebruik van basale beveiligingsstandaarden voor hun websites en mailservers. Dat kan leiden tot diefstal van gegevens. De stichting onderzocht bijna 5900 domeinen van 116 ziekenhuizen en GGD’s.

De meerderheid van de onderzochte zorginstellingen maakt gebruik van beveiligingsstandaarden zoals https, dnssec, starttls, spf, dkim, dmarc en hsts. Maar bij een kwart is dit niet of niet altijd het geval. Zo trof de stichting 67 ftp-sites aan, waarbij gegevens zonder versleuteling worden verstuurd en was voor 137 websites geen https ingesteld. Ook stond dmarc bij 508 domeinen niet ingesteld, wat de organisaties kwetsbaar maakt voor verdachte e-mails, zoals die waarbij de afzender wordt vervalst (spoofing).

Uiterst privacygevoelig
Binnen de zorg worden uiterst privacygevoelige gegevens verwerkt en dat gaat volgens de stichting niet altijd even zorgvuldig. Zo werden geregeld projectdomeinen aangetroffen die te maken hebben met specifieke aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, galblaas of depressie. Het gaat dan om aparte domeinen, die los staan van de algemene website van de instelling en onder een apart beleid lijken te vallen. Volgens ethisch hacker Elger Jonker, voorzitter van de stichting, is het beter om alle informatie te integreren, zodat alles kan voldoen aan het gestelde basisniveau voor de beveiliging.

Maatregelen
Voordat de kwetsbaarheden binnen de zorg naar buiten werden gebracht, werden de betreffende zorginstellingen van Z-Cert geïnformeerd door Internet Cleanup Foundation. Dan konden tijdig maatregelen worden getroffen. Veel instellingen stelden het op prijs, dat zij geattendeerd werden op de gebrekkige beveiliging, maar er was ook verbazing. Van sommige domeinen was niet eens bekend dat deze nog bestonden. Via het door de stichting opgezette Basisbeveiliging.nl is te zien hoe de instellingen ervoor staan. Dat wordt dagelijks gemeten. De kleuren rood, oranje en groen geven het beveiligingsniveau per instelling aan. Zo is te zien dat het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht de zaken prima op orde heeft, maar dat bij het op dezelfde locatie gevestigde UMC Utrecht nog wel het een en ander te verbeteren valt. Bij het eveneens in de Domstad gevestigde Diakonessenhuis staat de meter zelfs grotendeels op rood. Het ‘slechtste jongetje uit de klas’ is het UMC Groningen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner