Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

VVNL

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

ASIS

i-Pro

ASSA ABLOY

Sequrix

PG Security Systems

DZ Technologies

Ajax Systems

VEB

Seris

ADI

Eizo

HID

Milestone

Secusoft

Multiwacht

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Paxton

Brivo

CardAccess

VideoGuard

Genetec

Advancis

Optex

Top Security

Alphatronics

Hikvision

Lobeco

Seagate

SMC Alarmcentrale

Explicate

SmartSD

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

CSL

NetworxConnect

Connect Security

VBN

EAL

Nimo Drone Security

Akuvox

VAIBS

Add Secure

Paraat

Bydemes

IDIS

G4S

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Trigion

De Beveiligingsjurist

SmartCell

CDVI

ARAS

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Unii

SOBA

RoSecure

Securitas

Avigilon Alta

20face

2N

Centurion

Masset Solutions

GFT

HD Security

NIBHV

Dero Security Products

Kiwa

OSEC

Aanslag met raketwerper vormt reële dreiging

13 juli 2021
Redactie
08:02

De uitzending van RTL Boulevard kon zaterdag niet doorgaan omdat er mogelijk een aanval met een raketwerper zou worden uitgevoerd op het gebouw aan het Amsterdamse Leidseplein. Dat klinkt bizar, maar is volgens wapenexpert Ad van Riel een reële mogelijkheid, zo zegt hij tegen RTL Nieuws.

Volgens NRC had de politie berichten onderschept waaruit opgemaakt kon worden dat er een aanslag met een raketwerper of automatische wapens zou worden uitgevoerd op het gebouw aan het drukke Leidseplein in de hoofdstad. Volgens wapenexpert Van Riel is dat zeker niet ondenkbaar. Eerder zijn al het redactiekantoor van Panorama en de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam met een raket onder vuur genomen. Met zo’n aanval zouden criminelen hun ongenoegen willen uiten over de berichtgeving rond Peter R. de Vries, die volgens RTL Boulevard zou zijn neergeschoten omdat hij bijstand verleende aan kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de bende van Ridouan Taghi.

Joegoslavië
Volgens Van Riel is het niet moeilijk om aan raketwapens te komen. Tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië behoorden ze tot de standaarduitrusting van militairen en na die oorlog zijn er veel in West-Europa terecht gekomen. Ze zijn bovendien makkelijk te vervoeren en het vergt geen lange opleiding om ermee te leren schieten. Het projectiel kan enorme verwoestingen aanrichten.
Voor RTL vormde de dreiging aanleiding om de opnames van RTL Boulevard voorlopig vanuit een door de politie beveiligde locatie op het Mediapark in Hilversum te laten plaatsvinden. De politie was ook bereid de studio op het Leidseplein te beveiligen, maar dat zou volgens een woordvoerder niet helpen tegen een aanval met een raket. Dat risico wilde men niet nemen in de drukke binnenstad van Amsterdam. Wapenexpert Cees de Waard zegt tegen RTL Nieuws dat een projectiel wel effectief is af te weren met kippengaas. Die methode wordt onder andere in Afghanistan toegepast. Een ontploffing wordt daarmee echter niet voorkomen, waardoor er alsnog doden kunnen vallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner