Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

OSEC

Milestone

Explicate

i-Pro

Top Security

Nimo Dog Security

CardAccess

Nimo Drone Security

Uniview

IDIS

Eizo

Lobeco

VAIBS

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Oribi ID Solutions

Multiwacht

ARAS

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

RoSecure

2N

Advancis

Sequrix

Avigilon Alta

Paxton

SOBA

VBN

DZ Technologies

Securitas

Secusoft

PG Security Systems

20face

VEB

Traka ASSA ABLOY

CSL

Seris

SmartCell

Alphatronics

Centurion

NIBHV

Service Centrale Nederland

JMB Groep

SmartSD

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

G4S

HD Security

CDVI

Dero Security Products

Connect Security

Kiwa

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Gold-IP

Genetec

Trigion

EAL

ADI

NetworxConnect

Hikvision

HID

GFT

ASIS

Akuvox

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Seagate

Bydemes

Masset Solutions

Paraat

Unii

Optex

BHVcertificaat.online

VVNL

Nenova

Brivo

Inbraakdetectie op daken is een vak apart

25 juli 2021
Redactie
14:13

Om inbrekers buiten te houden gaat vaak veel aandacht uit naar een stevige ‘buitenschil’. Maar hoe zit het met het dak? Dat wordt nog wel eens vergeten, constateert Donny de Kruijf van Automatic Signal. Sinds kort is de jonge engineer daarom steeds vaker op daken te vinden.

Inbrekers weten dat het dak van veel gebouwen vaak een kwetsbaar gebied is. Ze beklimmen een pand langs een regenpijp om via een lichtkoepel of zelfs via een zelf gezaagd gat naar binnen te dringen. En ook als er binnendetectie is, dan is de kans groot dat de alarmopvolger nodeloos alarm rapporteert, omdat aan de buitenzijde van het pand geen inbraaksporen zijn te zien. En dat terwijl de inbreker mogelijk nog binnen is!

Creativiteit
De eerste dakklus van De Kruijf was bij een particulier. Inbrekers hadden een gat van 1 bij 1 meter gezaagd in het platte dak en waren zo het pand binnengekomen. Hoe kon voorkomen worden dat dit een tweede keer zou gebeuren? Automatic Signal ging op zoek naar oplossingen, maar merkte al snel dat het grotendeels zou neerkomen op de eigen creativiteit. Het is niet eenvoudig om personen op een dak betrouwbaar te detecteren. Zeker niet als het budget niet ongelimiteerd is. De oplossing werd gevonden in twee LiDAR-laserdetectoren die, behalve het dak, ook elkaar bewaken. Met LiDAR-technologie wordt de afstand tussen het object en de detector bepaald met laserpulsen. De detector creëert als het ware een virtuele muur of scheiding. “We hebben er een camera bijgeplaatst om een alarm direct met videoverificatie door de meldkamer te kunnen laten verifiëren. Die geeft dan meteen een PRIO-1-melding door aan de politie”, aldus De Kruijf, “en bovendien is het mogelijk om nodeloos alarm van bijvoorbeeld sneeuwval of grote vogels op het dak te voorkomen”.

Complete oplossingen
De Kruijf: “Er zijn steeds meer betrouwbare oplossingen voor dakdetectie voorhanden. Zo zijn de algoritmes in videocontentanalyse van camerabeelden almaar beter geworden. Dat geldt ook voor detectoren. Die reageren bijvoorbeeld niet meer op kleine vogels op het dak. Toch is het nog wel eens moeilijk om het goed werkend te krijgen. Bijvoorbeeld als er zonnepanelen zijn geplaatst, wat je steeds vaker ziet. Het betekent dat eigenlijk altijd een specifiek bij de locatie passende oplossing nodig is.” Ook de bekabeling vergt altijd wat denkwerk. Automatic Signal heeft een grote voorkeur voor bekabelde boven draadloze apparatuur. De dakdetectie wordt als aparte zone op het alarmsysteem aangesloten. In de particuliere alarmcentrale ziet men dat de dakdetectie eerst is geactiveerd, zodat de alarmopvolging daar rekening mee houdt.

Regelgeving en maatwerk
De vaak voor het bepalen van inbraakrisico’s gebruikte Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI 2.0) zegt weinig over dakbeveiliging. Alleen dat bij de lagere risico’s (BK1 en BK2) een dun metalen warm dakprofiel is toegestaan en bij hogere risico’s (BK3 en BK4) niet. Daar is maatwerk nodig. Detectie wordt noodzakelijk geacht als het dak als compartiment kan worden beschouwd, omdat het direct toegang verschaft tot gevoelige ruimten. Bij hogere risico’s wordt dakdetectie geëist als het dak lager is dan 5,50 meter. Voorts dient voldaan te worden aan de norm NEN 5087: 2013nl, waarin beschreven staat hoe de bereikbaarheid van het dak bemoeilijkt kan worden. In de NEN 5096:2012 staat nog hoe ramen en lichtkoepels op daken beveiligd moeten worden. Er wordt onder andere hang- en sluitwerk conform BRL 3104 (12-07-2012) vereist. Maar zoals de aanduidingen bij de norm al laten zien, gaat het hier om oudere voorschriften, die mogelijk niet meer voldoen aan de tegenwoordig gebruikte inbraakmethoden. De VRKI schrijft maatwerk voor bij de hoogste risico’s, maar voor dakbeveiliging is maatwerk eigenlijk altijd een voorwaarde.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner