Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CSL

Paraat

Dero Security Products

SmartCell

EAL

Eizo

Uniview

BHVcertificaat.online

Nenova

CardAccess

Oribi ID Solutions

Advancis

Crown Security Services

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Lobeco

Explicate

Top Security

Avigilon Alta

ADI

RoSecure

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Sequrix

Optex

Unii

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Alphatronics

2N

IDIS

Masset Solutions

Add Secure

Bydemes

Akuvox

SmartSD

Trigion

VVNL

ARAS

VEB

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Multiwacht

ASIS

OSEC

NIBHV

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

20face

Eagle Eye Networks

Secusoft

Centurion

Alarm Meldnet

Paxton

JMB Groep

ASSA ABLOY

VAIBS

Seagate

Genetec

GFT

HD Security

Gold-IP

G4S

HID

Bosch Security Systems

Seris

VBN

Brivo

Regio Control Veldt

Milestone

Kiwa

Securitas

CDVI

Hikvision

SOBA

Onderzoek naar samenwerking bij re-integratie gedetineerden

25 juli 2021
Redactie
09:55

Om de kans op terugval in crimineel gedrag te verkleinen is het belangrijk dat tijdens en na detentie gewerkt wordt aan de re-integratie van gedetineerden. Binnenkort wordt onderzocht of alle daarbij betrokken partijen wel voldoende samenwerken en wat daarbij goed of niet goed gaat.

Allerlei partijen zoals gemeenten, gevangenissen en de reclassering zijn nodig om de gedetineerde te helpen bij het werken aan zijn of haar toekomst. De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Toezicht Sociaal Domein (TSD) gaan nu onderzoeken hoe de samenwerking verloopt bij deze bij de re-integratie betrokken organisaties en welke succesbepalende factoren en knelpunten zij ervaren.

Verantwoorde terugkeer
Jaarlijks keren ongeveer 30.000 gedetineerden na detentie terug in de maatschappij. Om de kans op terugval zo klein mogelijk te maken wordt van gedetineerden verwacht dat zij al in detentie werken aan een verantwoorde terugkeer. Daarbij worden ze door de gevangenis geholpen in het realiseren onder meer onderdak, werk, inkomen en toegang tot zorg. Sommige hebben daarbij geen hulp of ondersteuning nodig, anderen worden intensief begeleid door de gevangenis en ketenpartners zoals reclassering en gemeenten. Kort na detentie wordt in afstemming met ketenpartners een plan voor de gedetineerde opgesteld waarin staat waar de gedetineerde hulp bij nodig heeft. Tijdens de detentie heeft Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), verantwoordelijk voor de gevangenissen in Nederland, de regie. Ná detentie ligt de regie bij gemeenten of de reclassering.

De rol van samenwerking
De Inspecties willen nagaan op welke wijze de verschillende betrokken organisaties bijdragen aan het re-integratietraject en in hoeverre samenwerking daarbij een rol speelt. Ook willen de Inspecties weten welke factoren succesvolle re-integratie versterken of juist bemoeilijken. Voor hun onderzoek gaan de Inspecties praten met medewerkers van DJI en medewerkers van de gevangenissen van Almelo, Heerhugowaard, Rotterdam Hoogvliet, Nieuwersluis en Ter Peel en nog nader te bepalen gemeenten. Ook praten de Inspecties met (ex-)gedetineerden, reclasseringsorganisaties en het Verbindend landelijk ondersteuningsteam (VLOT) dat gemeenten bijstaat in hun re-integratierol.

Krachten bundelen door multi-toezicht
De Inspectie JenV, verantwoordelijk voor het toezicht op onder meer de taakuitvoering van gevangenissen, werkt in dit onderzoek samen met de Inspectie SZW (focus op arbeidsparticipatie) en TSD (integrale domeinoverstijgende blik vanuit het burgerperspectief), vanwege hun rol in de passende ondersteuning en zorg voor kwetsbare groepen in het sociale domein.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner