Beveiliging nieuws

Onze partners

Brivo

Seris

Nenova

20face

Optex

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Milestone

Paraat

Lobeco

HD Security

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Kiwa

CSL

VBN

ARAS

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Masset Solutions

Dero Security Products

JMB Groep

Multiwacht

Service Centrale Nederland

ADI

Securitas

DZ Technologies

VEB

NIBHV

OSEC

De Beveiligingsjurist

Secusoft

EAL

Advancis

Eizo

Unii

ASSA ABLOY

RoSecure

CardAccess

Add Secure

GFT

Nimo Dog Security

SOBA

Genetec

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

CDVI

Akuvox

Top Security

Centurion

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Ajax Systems

VAIBS

VVNL

VideoGuard

2N

Gold-IP

HID

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Paxton

Connect Security

Bydemes

ASIS

NetworxConnect

IDIS

i-Pro

Trigion

Crown Security Services

SmartCell

Explicate

Eagle Eye Networks

Hikvision

Sequrix

G4S

Zes supermarkten verdacht van fraude met afroomsystemen

26 augustus 2021
Redactie
07:07

De FIOD heeft van 11 augustus 2021 tot en met 25 augustus 2021 negen bestuurders van zes supermarkten aangehouden en verhoord. Ze komen uit de omgeving van Den Bosch, Den Haag en Rotterdam en worden verdacht van het manipuleren van omzetgegevens met behulp van afroomsoftware.

De negen bestuurders worden verdacht van het verstrekken van een valse administratie, onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het niet voldoen aan de bewaarplicht. Hun supermarkten hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van een kassasysteem waarop afroomsoftware is geïnstalleerd waarmee omzetgegevens gemanipuleerd kunnen worden. Mogelijk heeft het afromen van de omzet tot gevolg gehad dat voor enkele miljoenen euro’s te weinig aan belasting is betaald.

Niet betrouwbare kassasystemen
De Belastingdienst zegt regelmatig informatie te ontvangen over niet betrouwbare kassasystemen. Die bevatten afroomsoftware die het mogelijk maakt om op grote schaal omzet achteraf af te romen door verkochte producten binnen de bon te wissen. In reactie daarop heeft de Belastingdienst inmiddels tientallen supermarkten bezocht en de gegevens uit de kassasystemen gekopieerd. Bij een groot deel van de bezochte supermarkten bleken de instellingen van de kassasystemen zodanig te zijn ingesteld dat de primaire kassabongegevens niet worden bewaard. Uit een eerste analyse volgden aanwijzingen dat in een aantal gevallen manipulatie van de kassabestanden heeft plaatsgevonden, waardoor omzet niet is aangegeven. De Belastingdienst zal de onderzoeken de komende maanden voortzetten.

Strafrechtelijk onderzoek
Op grond van de informatie van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdachte zes supermarkten. Deze onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De negen verdachte bestuurders zullen nog dit jaar voor de politierechter verschijnen. Dan zal ook moeten blijken wat er gebeurd is met het geld dat buiten de boeken is gebleven.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner