Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

SMC Alarmcentrale

Unii

Seagate

Top Security

Multiwacht

Sequrix

VEB

20face

VideoGuard

Centurion

Trigion

Uniview

VVNL

RoSecure

BHVcertificaat.online

Securitas

Oribi ID Solutions

Hikvision

ADI

Ajax Systems

Paxton

ARAS

GFT

i-Pro

Kiwa

CDVI

G4S

JMB Groep

Paraat

CSL

SmartSD

Optex

Eizo

Secusoft

Avigilon Alta

VBN

EAL

SOBA

PG Security Systems

Gold-IP

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Milestone

Explicate

NIBHV

Seris

Dero Security Products

ASIS

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Add Secure

Akuvox

Lobeco

IDIS

Alphatronics

Brivo

VAIBS

De Beveiligingsjurist

Nenova

HD Security

Nimo Drone Security

Masset Solutions

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Genetec

CardAccess

Connect Security

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

OSEC

NetworxConnect

DZ Technologies

2N

Alarm Meldnet

Advancis

Bydemes

Service Centrale Nederland

Nederland slecht voorbereid op onbeheersbare bosbranden

5 september 2021
Redactie
17:08

Nederland is slecht voorbereid op natuurbranden, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws. Daardoor wordt het risico van een onbeheersbare brand steeds groter. Volgens expert Cathelijne Stoof van Wageningen University krijgt het voorkomen van ernstige schade door bosbranden geen prioriteit.

De natuurbrand-deskundige vraagt zich af wat er moet gebeuren om natuurbranden wel op de agenda te krijgen. “Moeten er doden vallen, voor er iets gaat gebeuren?” Meestal blijft het bij kleinere brandjes, die de brandweer goed beheersbaar weet te houden, maar Stoof twijfelt of het bij een grote brand ook goed gaat. Jelmer Dam, landelijk coördinator natuurbrandbestrijding bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), maakt zich eveneens zorgen. Het is volgens hem niet de vraag of grote en destructieve natuurbranden gaan plaatsvinden, maar wanneer. Wat in Griekenland, Turkije en de VS gebeurt, kan volgens hem ook in Nederland gebeuren.

Natuur anders inrichten
Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat behalve de temperatuur en droogte ook de kans op bliksem toeneemt en dat bliksem een veelvoorkomende oorzaak van natuurbranden is. Dam pleit ervoor dat de natuur anders wordt ingericht, zodat voorkomen kan worden dat onbeheersbare branden ontstaan die kunnen overslaan op gebouwen en voertuigen. Dat zal echter wel tientallen jaren in beslag nemen. Volgens de specialist in natuurbrandbestrijding zou met brandrisico’s op dezelfde manier omgegaan moeten worden als met overstromingsrisico’s. Daarvoor is goed landelijk beleid. Voor natuurbranden niet. Ook zou veel geleerd kunnen worden van het buitenland.

Versplinterde verantwoordelijkheid
Een probleem met natuurbrandbestrijding is dat de verantwoordelijkheid over verschillende ministeries is verdeeld. Het valt met name onder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maar de brandweer is een verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid, terwijl blushelikopters door het ministerie van Defensie worden beheerd. De klimaatverandering valt tot slot onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En dan zijn er nog Staatsbosbeheer en de provincies die iets te zeggen hebben. In de praktijk leidt dat vooral tot het afschuiven van de verantwoordelijkheid, stelt Stoof.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner