Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

Avigilon Alta

Bydemes

SmartSD

Dero Security Products

IDIS

HID

OSEC

Regio Control Veldt

ASIS

Unii

HD Security

Securitas

Brivo

20face

VBN

NIBHV

JMB Groep

ADI

G4S

GFT

i-Pro

Nimo Drone Security

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Paxton

Seagate

Centurion

Nenova

Top Security

Add Secure

CSL

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

DZ Technologies

Paraat

Bosch Security Systems

SOBA

Lobeco

Uniview

VAIBS

Hikvision

Eizo

Ajax Systems

Seris

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

NetworxConnect

RoSecure

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Kiwa

Explicate

VVNL

CDVI

ASSA ABLOY

SmartCell

2N

SMC Alarmcentrale

VEB

Secusoft

Akuvox

Masset Solutions

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Sequrix

Optex

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

CardAccess

Genetec

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

Milestone

ARAS

EAL

Trigion

Advancis

Connect Security

Minister wil cameratoezicht in slachthuizen verplichten

7 september 2021
Redactie
06:10

Om onnodig dierenleed tegen te gaan wil minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wettelijk verplicht cameratoezicht in slachthuizen. De beelden moeten op afstand kunnen worden bekeken door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beelden van een undercover journalist bij een slachthuis in Ede brachten aan het licht dat voor de slacht bestemde dieren soms onnodig zwaar moeten lijden. De situatie was zelfs zo ernstig dat het slachthuis tijdelijk dicht moest. Verschillende supermarkten besloten niet langer vlees af te nemen van het omstreden bedrijf. Pas nadat er bewakingscamera’s waren geïnstalleerd om het slachtproces te observeren, mocht het weer open.

Veel incidenten
Minister Schouten is ervan overtuigd dat onnodige dierenmishandeling niet alleen in het slachthuis in Ede voorkomt. Zo constateerde de NVWA in de eerste helft van dit jaar al 129 onregelmatigheden op basis van camerabeelden. 28 incidenten waren zo ernstig, dat hierover werd gerapporteerd. De betreffende slachthuizen kregen een waarschuwing of een boete. Dezelfde instantie deed onderzoek waaruit bleek dat 86 procent van de toezichthoudende dierenartsen ervan overtuigd is dat cameratoezicht de gang van zaken in de slachthuizen zal verbeteren. Daarom komt Schouten met een wetsvoorstel waarin verplicht cameratoezicht voor alle slachthuizen wordt geregeld.

Slimme camera’s
Ongeveer negentig slachthuizen hebben inmiddels cameratoezicht. Zij hebben dit vrijwillig laten installeren, omdat camera’s tenslotte ook kunnen aantonen dat er geen misstanden plaatsvinden. Volgens de toezichthouders van de NVWA dragen camera’s in belangrijke mate bij aan het dierenwelzijn in de slachthuizen. Lastig is echter wel dat zij de bedrijven moeten bezoeken om beelden te kunnen bekijken. Behalve dat daarvoor de capaciteit ontbreekt is er ook een grotere kans dat zij met geflatteerde beelden voor de gek worden gehouden. Daarom willen de inspecteurs de mogelijkheid om beelden op afstand te bekijken. Ook pleiten zij voor slimme camera’s, die bijvoorbeeld reageren op het gekrijs van dieren of op harde klappen. Dergelijke technologie is in de beveiligingsindustrie ruimschoots voorhanden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner