Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

DZ Technologies

VEB

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Masset Solutions

VAIBS

Multiwacht

SmartSD

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Alphatronics

Advancis

HD Security

Explicate

SMC Alarmcentrale

CSL

IDIS

CardAccess

Bosch Security Systems

Paraat

Gold-IP

Top Security

Paxton

OSEC

Avigilon Alta

VideoGuard

2N

Regio Control Veldt

Trigion

Nimo Dog Security

Secusoft

Hikvision

NIBHV

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Add Secure

CDVI

Milestone

ARAS

Nenova

i-Pro

Kiwa

Connect Security

ASIS

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Unii

Traka ASSA ABLOY

Optex

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

G4S

Seagate

HID

EAL

Sequrix

GFT

Bydemes

BHVcertificaat.online

VBN

PG Security Systems

SmartCell

NetworxConnect

Seris

20face

Eagle Eye Networks

Brivo

Uniview

Lobeco

SOBA

Securitas

JMB Groep

VVNL

Genetec

ADI

Eizo

Horeca wil niet voor ‘handhavertje’ spelen

13 september 2021
Redactie
07:16

Volgens ‘Haagse bronnen’ verdwijnt op 25 september de anderhalvemetermaatregel, maar wordt een coronatoegangsbewijs verplicht in de horeca en bij evenementen. Dat betekent dat uitbaters en organisatoren moeten controleren of bezoekers gevaccineerd of getest zijn. Velen zien dat niet zitten.

Veel versoepelingen worden overigens niet verwacht. De horeca zal waarschijnlijk nog steeds om 24:00u moeten sluiten en ook het openen van discotheken en nachtclubs is voorlopig nog niet aan de orde. In het openbaar vervoer en in veel ziekenhuizen blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Wel mogen er weer evenementen gaan plaatsvinden, waarbij meer dan 750 bezoekers welkom zijn en waarbij bezoekers geen vaste zitplaats hoeven te hebben. Daarbij geldt de regel dat 75 procent van de maximale capaciteit mag worden benut en dat elke bezoeker een geldige QR-code dient te tonen.

In strijd met gastvrijheid
Dat laatste gaat gelden voor elk evenement, in de horeca, in bioscopen en theaters en bij sportwedstrijden. Wie niet gevaccineerd of negatief getest is, komt er niet in en het is aan organisatoren en exploitanten om die maatregel te handhaven. Die zien dat niet zitten. Het is volgens hen in strijd met de vanzelfsprekende gastvrijheid en men wil niet elke keer discussies met gasten moeten voeren over het nut van de maatregelen. Veel horecaondernemers vrezen klanten te verliezen, doordat mensen weer zelf feestjes gaan organiseren. Want hoewel er uiteindelijk niet betaald hoeft te worden voor een coronatest, zien veel mensen toch op tegen het gedoe. Anderen hebben principiële bezwaren tegen de maatregel.

Draagvlak neemt af
Het draagvlak voor de toegangstesten neemt ook af omdat inmiddels bijna 85 procent van de bevolking gevaccineerd is en de ziekenhuizen niet langer overbelast worden. In Denemarken zijn om die reden alle coronamaatregelen opgeschort. De Nederlandse regering wijst er echter op dat nog altijd 1,8 miljoen volwassenen risico lopen om met COVID-19 in het ziekenhuis te belanden. Zonder de maatregelen zouden deze mensen niet meer veilig een evenement of de horeca kunnen bezoeken en niet meer veilig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Bovendien zou dan opnieuw de zorg overbelast kunnen raken, aldus minister De Jonge. Dinsdag wordt bekend gemaakt welke maatregelen per 25 september definitief gaan gelden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner