Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

Add Secure

Alphatronics

OSEC

SmartSD

Advancis

Brivo

Uniview

Dahua

Seris

Top Security

BHVcertificaat.online

HID

VideoGuard

Kiwa

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

VAIBS

Akuvox

Trigion

Avigilon Alta

Paxton

Milestone

Unii

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Masset Solutions

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Regio Control Veldt

Optex

Seagate

i-Pro

Genetec

Centurion

Paraat

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

IDIS

Secusoft

Nenova

SmartCell

Eagle Eye Networks

CardAccess

VBN

GFT

Connect Security

PG Security Systems

DZ Technologies

2N

EAL

20face

Bosch Security Systems

ARAS

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

HD Security

JMB Groep

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

CSL

Hanwha Vision Europe

G4S

MPL

Bydemes

VEB

VVNL

ADI

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

SOBA

Securitas

Lobeco

Hikvision

ASIS

CDVI

Eizo

Explicate

Echt tijd voor een nationaal frauderegistratiesysteem

1 oktober 2021
Redactie
12:43

Fraudeurs hebben vaak de gewoonte om stelselmatig toe te slaan. Worden zij betrapt, dan zoeken zij weer een ander slachtoffer. In deze blog pleit Karijn van Doorne van VNO-NCW – MKB Nederland voor een nationaal frauderegistratiesysteem dat dit kan voorkomen.

Samen sta je sterker. Een cliché dat ook in het geval van fraudebestrijding ontzettend waar is. Want wist u dat er jaarlijks 4 miljard verdwijnt in de zakken van fraudeurs? Een duizelingwekkend bedrag. Dat bedrag, daar doen ze niet hun boodschappen van. Het geld wordt veelal geïnvesteerd in drugshandel, hennepkwekerijen en mensenhandel. Tot zover het slechtste nieuws. Het goede nieuws is dat daar wat aan gedaan kan worden. Namelijk met de invoering van een frauderegistratiesysteem.

Slachtoffers
In zo’n branche-overstijgend frauderegistratiesysteem delen bijvoorbeeld telecomaanbieders, webwinkels en autoverhuurders informatie met elkaar. Want een wijze les uit de criminaliteitsbestrijding: een fraudeur slaat echt niet één keer toe. Meer dan de helft van de fraudeurs maakt slachtoffers in meerdere branches en dat is nou juist wat het brancheoverstijgend delen van informatie over fraude tegen kan gaan.

Fraude voorkomen
In een aantal branches, zoals verzekeraars en financiële instellingen mag volgens strenge privacyregels binnen een branche informatie worden uitgewisseld. Hartstikke handig, maar onvoldoende. Er is dus meer nodig. In Engeland gebeurt dat al: daar heeft men zo’n 30 jaar geleden met succes Cifas opgericht, een nationaal frauderegister dat sectoroverstijgend is. Banken, verzekeraars, winkelketens: ze doen allemaal mee. Net als de Nationale Ombudsman, die het registratiesysteem scherp in de gaten houdt. Cifas voorkomt zo jaarlijks meer dan een miljard euro aan fraudes.

Vergunning van de AP
Gelukkig lijkt er licht aan het eind van de tunnel. Tenminste, als de Autoriteit Persoonsgegevens besluit om een vergunning te verlenen. In een interview met het tijdschrift Forum zegt voorzitter Aleid Wolfsen dat de aanvraag, die ook door VNO-NCW en MKB-Nederland werd gedaan, goed bekeken zal worden. ‘Want’, zo zegt hij: ‘zo’n systeem moet natuurlijk wel goed in de gaten gehouden worden. Dat heeft de toeslagaffaire ons wel geleerd.’ Helemaal mee eens natuurlijk: privacy is een groot goed en het Engelse model laat zien dat dat prima gewaarborgd kan worden. Nu Nederland nog.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner