Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

CDVI

RoSecure

BHVcertificaat.online

ARAS

Alphatronics

Akuvox

Eizo

Bosch Security Systems

i-Pro

Kiwa

MPL

Uniview

2N

Paraat

HD Security

Seagate

DZ Technologies

Add Secure

Unii

CardAccess

ASIS

VAIBS

Dero Security Products

SmartCell

Sequrix

Avigilon Alta

G4S

Centurion

PG Security Systems

SOBA

IDIS

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Paxton

Lobeco

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Hikvision

Advancis

Seris

Milestone

Connect Security

Top Security

EAL

Crown Security Services

VBN

20face

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

GFT

JMB Groep

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

Trigion

Genetec

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

HID

Explicate

Secusoft

ADI

CSL

Bydemes

VEB

NIBHV

Nenova

Optex

Securitas

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

OSEC

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

VVNL

Brivo

Horeca kan immateriële schade makkelijker op daders verhalen

4 oktober 2021
Redactie
14:33

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft tijdens een werkbezoek aan Zwolle het startschot gegeven voor de directe aansprakelijkstelling in het uitgaansleven. Met behulp van SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) kan een horecaondernemer indirecte schade verhalen op de dader.

De maatregel is al langer bekend binnen de detailhandel. Wie voor het eerst op een winkeldiefstal wordt betrapt, kan met de winkelier een kostendekkende schikking treffen. De ondernemer wordt zo schadeloos gesteld voor de tijd die hij bezig is met de afhandeling van het incident. Iets soortgelijks is nu ook ingevoerd in de horeca. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was nauw betrokken bij de introductie daarvan.

Samenwerking
Tijdens een wandeling door Zwolle sprak minister Dekker met betrokkenen van de gemeente, politie en diverse ondernemers over de verschillende instrumenten die zij kunnen inzetten tegen criminaliteit. Na de wandeling ging hij in gesprek met een agent en horecaondernemer over uitgaansgeweld in de praktijk. CCV-adviseur Martijn Wildeboer gaf daarbij een toelichting op de directe aansprakelijkheidstelling bij uitgaansgeweld. “Samenwerking tussen de werkgroepen Veilig Winkelgebied en Veilig Uitgaansgebied waren de aanleiding voor deze nieuwe aanpak in de horeca, omdat je gaat zien dat vaak dezelfde overlastgevende personen zowel in winkel- als in uitgaansgebieden aanwezig zijn.” De ondernemer hoeft niet zelf achter zijn geld aan. Dat doet SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling).

Collectieve Horeca Ontzegging
Een andere maatregel om wangedrag tegen te gaan is de Collectieve Horeca Ontzegging. Dit is volgens het CCV een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. Bij herhaling van een overlastsituatie of een strafbaar feit in een horecagebied, kan aan de overlastgever voor langere tijd de toegang worden ontzegd voor alle deelnemende zaken in het uitgaansgebied. Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker van de Collectieve Horeca Ontzegging bij de deur. In de praktijk blijkt dat het instellen van zo’n maatregel preventief werkt. Er is minder overlast en het geeft bezoekers van het uitgaansgebied een veiliger gevoel. In de CHO werken horecaondernemers nauw samen met politie en gemeenten. De maatregel is onderdeel van de bredere aanpak voor een veilig uitgaansgebied. Meer informatie over de CHO is te vinden in het CCV-webdossier Collectieve Horecaontzegging.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner