Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Eagle Eye Networks

Seris

Top Security

Nimo Dog Security

ADI

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

DZ Technologies

2N

VBN

i-Pro

RoSecure

Paxton

Lobeco

ARAS

OSEC

Crown Security Services

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Genetec

SMC Alarmcentrale

SOBA

Trigion

NIBHV

CardAccess

Eizo

G4S

VAIBS

Brivo

Seagate

Hikvision

Avigilon Alta

Sequrix

20face

IDIS

Securitas

Secusoft

Gold-IP

Masset Solutions

Optex

Advancis

CDVI

Oribi ID Solutions

CSL

ASSA ABLOY

EAL

VEB

Unii

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

Nenova

Service Centrale Nederland

Explicate

Uniview

Hanwha Vision Europe

HID

GFT

Ajax Systems

Connect Security

Kiwa

Multiwacht

Milestone

NetworxConnect

ASIS

Paraat

Alphatronics

SmartSD

VideoGuard

JMB Groep

SmartCell

Centurion

Alarm Meldnet

Akuvox

PG Security Systems

Vluchtwegsignalering voor gehandicapten goedgekeurd

9 november 2021
Redactie
16:21

Veel gebouwen zijn tegenwoordig toegankelijk voor personen in een rolstoel. Maar zijn ze ook net zo makkelijk te verlaten als het ontruimingsalarm klinkt? Vaak komen rolstoelers dan uit bij een zware deur die toegang geeft tot een trappenhuis. Petra Postma-Jansen ontwierp een bordje dat verbetering moet inluiden.

Vluchten naar de officiële ingang van een gebouw is bij brand niet altijd mogelijk. Bovendien worden de liften meestal automatisch buiten werking gesteld. Als de BHV niet berekend is op de aanwezigheid van mensen die niet goed ter been zijn, ontstaan levensbedreigende situaties. Petra Postma-Jansen zit zelf in een rolstoel en ondervond deze onveiligheid aan den lijve. Het ging niet om een noodsituatie, maar wel om de constatering dat vluchtwegen vaak via (wentel)trappen verlopen en uitkomen op zachte zandpaden of moeilijk begaanbare taluds. Dat gaf haar een heel sterk gevoel dat ze hier iets mee moest doen. Daarom ontwierp zij in 2018 een nieuw nooduitgangbordje, met een poppetje in een rolstoel naast het rennetje poppetje. Het bordje is inmiddels goedgekeurd in de Tweede Kamer en wordt officieel opgenomen  in de NEN 3011 / ISO 7010 en Bouwbesluit 2022. “Een hele stap voorwaarts!”, aldus Jansen.

Beter uitgankelijke gebouwen
Er wordt volgens Jansen vaak niet goed nagedacht over de kans op noodsituaties met mensen met een mobiliteitsbeperking. Zo bevinden voor hen aangepaste hotelkamers zich zelden op de begane grond. “Dan zit je op driehoog en het brandalarm gaat. En dan? Wordt u rustig wanneer iemand tegen u zegt ‘ja, maar de brandweer is er zo, hoor.’ Natuurlijk vertrouwen we volledig op de snelheid en kunde van de brandweer, maar wie gaat vertellen dat er nog iemand in een rolstoel op de derde etage vastzit?”
Jansen wil ervoor zorgen dat gebouwen in Nederland niet alleen beter toegankelijk maar ook beter uitgankelijk worden. Met het niet bestaande woord uitgankelijk wil zij mensen aan het denken zetten. Haar droom is dat het woord snel in de Dikke van Dale wordt opgenomen. “Dit zou namelijk betekenen dat de term gangbaar is geworden en dat iedereen kan nagaan wat het betekent.” Maar het belangrijkste is dat er dan ook voldoende aandacht voor is. “Dat mensen met een mobiliteitsbeperking niet vergeten worden wanneer vluchtwegen en nooduitgangen in openbare gebouwen en locaties gebouwd of verbouwd worden. Dat veilig vluchten moet gewoon zijn voor iedereen.”

Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner