Beveiliging nieuws

Onze partners

Top Security

HD Security

CDVI

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Kiwa

ARAS

G4S

GFT

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Securitas

Nimo Dog Security

Trigion

ASIS

Nenova

Hikvision

PG Security Systems

Brivo

VideoGuard

ADI

Seris

Lobeco

SOBA

Oribi ID Solutions

2N

Secusoft

Optex

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

Eizo

EAL

Genetec

IDIS

Gold-IP

Centurion

Bydemes

DZ Technologies

20face

SMC Alarmcentrale

Uniview

VAIBS

Crown Security Services

Paraat

Connect Security

i-Pro

CardAccess

ASSA ABLOY

RoSecure

VBN

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Seagate

CSL

VVNL

NIBHV

De Beveiligingsjurist

OSEC

BHVcertificaat.online

Sequrix

Ajax Systems

Milestone

Eagle Eye Networks

HID

Explicate

SmartSD

VEB

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Advancis

Paxton

NetworxConnect

Multiwacht

Add Secure

Unii

Is de nieuwe wet voor delen gegevens een vloek of zegen?

10 november 2021
Redactie
07:12

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens luidt de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) een nieuwe ’toeslagenaffaire’ in. De overheid en banken zijn daarentegen heel blij met de wet, die belemmeringen wegneemt om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

Onder andere het Financieel Expertisecentrum (FEC), de Infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen (iCOV), de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC’s) en de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH’s) mogen straks persoonsgegevens uitwisselen van vermeende criminelen. Later kan de regering daar zonder tussenkomst van de Eerste en Tweede Kamer nog nieuwe samenwerkingsverbanden aan toevoegen. Via deze samenwerkingsverbanden krijgen onder andere ook private financiële instellingen toegang tot de data. “Dit kan grote gevolgen hebben voor mensen die ‘op het verkeerde lijstje’ terechtkomen”, waarschuwt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij roept de Eerste Kamer daarom op het door de Tweede Kamer goedgekeurde wetsvoorstel in de huidige vorm niet aan te nemen.

Massasurveillance
Wolfsen erkent dat de aanpak van ‘ondermijnende’ criminaliteit heel belangrijk is, maar vindt dat deze dan wel netjes geregeld moet worden. “Aan de Toeslagenaffaire en het FSV-schandaal hebben we gezien hoe mensen in de knel kunnen komen. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat nog veel meer instanties persoonsgegevens met elkaar delen, zonder dat er duidelijk iets aan de hand is. Hier ligt het risico van massasurveillance op de loer. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Ook voor gewone, nietsvermoedende mensen. Het zou natuurlijk niet moeten kunnen dat jij op het verkeerde lijstje terecht komt, omdat je jaloerse buurman heeft gemeld dat je wel een erg dure auto hebt voor jouw salaris. En dat je daardoor geen hypotheek kunt krijgen. Deze wet sluit dat niet duidelijk uit.”

Gevoelige persoonsgegevens
Tegenstanders van de wet hebben vooral bezwaar tegen sommige vage omschrijvingen. Al bij een eerste vermoeden van onrechtmatige activiteiten, zouden persoonsgegevens tussen alle aangesloten instanties mogen worden gedeeld. Ook is niet duidelijk om wat voor gegevens het gaat. Het RIEC beschikt over gevoelige persoonsgegevens, zoals burgerservicenummers, woonsituatie, verblijfstatus, financiële gegevens, politiegegevens en zelfs gegevens over seksueel gedrag en seksuele geaardheid. De AP vindt het onaanvaardbaar als dergelijke gegevens zomaar worden gedeeld, omdat er een vaag vermoeden van criminaliteit is. Zelfs familie en vrienden van de betrokkene kunnen zo in de problemen komen.

Juridische basis voor samenwerking
De kans dat de Eerste Kamer de WGS afkeurt is klein. De banken kunnen het witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit niet aanpakken als zij geen gegevens met andere partijen mogen delen. Ook de politie is positief en verwacht dat met de nieuwe wet veel sneller tegen financiële delicten opgetreden kan worden. De politie en de andere instanties kunnen dat niet alleen en zijn daarom blij dat er nu een juridische basis komt voor samenwerking. Het is dan bijvoorbeeld niet langer nodig om via een vordering informatie bij banken op te vragen. Volgens de banken zijn er voldoende waarborgen voor de privacy en proportionaliteit.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner