Beveiliging nieuws

Onze partners

IDIS

Brivo

Eagle Eye Networks

Optex

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Multiwacht

VVNL

EAL

Nenova

Add Secure

Genetec

Masset Solutions

HD Security

SmartSD

Securitas

ASIS

Bydemes

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

OSEC

ASSA ABLOY

VAIBS

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

JMB Groep

Centurion

NetworxConnect

Akuvox

G4S

SmartCell

Bosch Security Systems

GFT

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Trigion

2N

SOBA

CSL

Seagate

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Uniview

Nimo Drone Security

Advancis

RoSecure

VideoGuard

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Seris

Eizo

Paxton

NIBHV

Kiwa

Hikvision

CardAccess

VBN

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Unii

ARAS

Lobeco

De Beveiligingsjurist

Explicate

VEB

i-Pro

CDVI

Top Security

PG Security Systems

ADI

20face

Crown Security Services

Alphatronics

Paraat

HID

Milestone

Hoe Axis de continuïteit weet te waarborgen

12 november 2021
Redactie
09:03

Ook de beveiligingsbranche kampt met een tekort aan elektronische componenten. Om leveringsproblemen te vermijden is daarom een extra goed beheer van de ‘supply chain’ nodig. Per Ädelroth, Nerzesa Dzinovic en Ulrika Magnusson zijn daarvoor verantwoordelijk bij Axis Communications.

Veel bedrijven zijn afhankelijk van een complexe en wereldwijde supply chain – een keten die om tal van redenen kan worden verstoord, bijvoorbeeld vanwege economische, politieke, sociale en milieufactoren. De afgelopen decennia heeft Axis erkend hoe belangrijk de continuïteit van de supply chain voor het bedrijf is, zodat het risico op verstoring minimaal is en de continuïteit richting productiepartners en distributeurs verzekerd blijft.

Hoe Axis de continuïteit van de supply chain verzekert
In april 2016 werd de Japanse stad Kumamoto geteisterd door een reeks aardbevingen. Eén van de gebouwen die werd verwoest, was de fabriek die de overgrote meerderheid van de beeldsensorchips maakt die in camera’s overal ter wereld worden gebruikt. Hoewel de fabriek al in november van hetzelfde jaar weer op volledige capaciteit draaide, was de verstoring van de supply chain op korte termijn significant. Momenteel verstoort de coronapandemie de continuïteit van supply chains wereldwijd. De problemen worden nog versterkt door extreem weer, zoals droogte in Taiwan en sneeuw in Texas. Het marktherstel na de afzwakking van de pandemie deed vervolgens de vraag pieken in alle sectoren, waardoor de supply chains nog meer onder druk kwamen.

Invloed van innovatie
Het uitbouwen van een robuuste wereldwijde supply chain gaat niet van vandaag op morgen. Het is het resultaat van gedegen onderzoek en planning. Bij Axis heeft dit proces ruim 25 jaar geduurd. Zoals Ulrika Magnusson, global supply chain director bij Axis uitlegt, is het creëren en beheren van een continue supply chain een constante uitdaging: “Naarmate we innoveren en nieuwe producten en oplossingen maken die aan veranderende klantbehoeften voldoen, moet ook onze supply chain die innovatie weerspiegelen en ondersteunen. Dit vereist een zeer nauwe samenwerking tussen onze R&D- en supply chain-teams. Door inzicht te krijgen in welke producten we willen ontwikkelen, kunnen we in een zeer vroeg stadium de juiste leveranciers van onderdelen selecteren.”

Supplier Code of Conduct
Gezien de strenge criteria en kwaliteitsnormen die Axis voor de gehele supply chain hanteert, neemt het zoeken en kiezen van nieuwe leveranciers veel tijd in beslag. De Axis Supplier Evaluation Framework, Supplier Code of Conduct – die alle leveranciers moeten ondertekenen – en regelmatige leveranciersaudits zorgen ervoor dat alle leveranciers worden gescreend op het vlak van milieu, werkomstandigheden en mensenrechten.
Ook de geografische ligging van leveranciers is om een aantal redenen een belangrijke overweging. Vooral omdat met het veranderende klimaat ook het risico op verstoring door extreme weersomstandigheden steeds groter wordt. Daarom is het nuttig om leveranciers te kiezen die zich dichter bij het productiepunt bevinden. Dat betekent ook minder transport en dus milieuvoordelen.

‘Second sourcing’ is cruciaal
Een fundamentele manier om een continue supply chain te garanderen, is ‘second sourcing’. “Zoals de naam al doet vermoeden, betekent dit gewoon een beroep doen op meer dan één leverancier voor specifieke onderdelen”, zegt Per Ädelroth, vice president, Operations & chief supply chain officer bij Axis. “Is dit niet mogelijk, dan zorgt Axis ervoor dat het zelf of de leverancier over een buffervoorraad beschikt. In het geval van bijzonder cruciale componenten houdt Axis vaak een voorraad aan die de productie gedurende de daaropvolgende periode van 9 tot 12 maanden kan ondersteunen. Zo is de toevoer niet alleen verzekerd in geval van verstoring om welke reden dan ook, maar ook bij plotse pieken in de vraag van de industrie of de klant.”

Samenwerkingsverbanden
De producten worden gemaakt via samenwerkingsverbanden, waarbij Axis nauw samenwerkt met een klein aantal producenten in Noord-Amerika, Europa en Azië. Nerzesa Dzinovic, manager sourcing electronics & manufacturing bij Axis: “Net als voor onze leveranciers van componenten hanteren we strenge evaluatiecriteria voor onze productiepartners. De productie is een echt partnership. Ons personeel werkt samen met dat van de producent en wij bepalen en controleren het productieproces en de productieprotocollen.” De productie van populaire, hoogwaardige en cruciale producten wordt ook gespreid over meerdere fabrieken, zodat de toevoer gegarandeerd blijft bij productiestoringen.

Klik hier voor het volledige verhaal.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner