Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

VideoGuard

DZ Technologies

SmartCell

MPL

Kiwa

Optex

IDIS

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Seagate

Secusoft

Top Security

GFT

Nimo Drone Security

VVNL

SmartSD

VEB

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

ASIS

ASSA ABLOY

20face

Regio Control Veldt

Advancis

Securitas

Milestone

Oribi ID Solutions

VAIBS

VBN

Seris

Paraat

ADI

Lobeco

CDVI

Hanwha Vision Europe

Paxton

RoSecure

Sequrix

Unii

Akuvox

Explicate

Alarm Meldnet

2N

Centurion

Nimo Dog Security

HD Security

G4S

Dero Security Products

EAL

i-Pro

NetworxConnect

Bydemes

Nenova

CSL

ARAS

Crown Security Services

Hikvision

CardAccess

Brivo

Uniview

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

Eizo

Gold-IP

Dahua

HID

Bosch Security Systems

Alphatronics

JMB Groep

Trigion

Genetec

Service Centrale Nederland

OSEC

NIBHV

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Multiwacht

Masset Solutions

Add Secure

Arriva-stewards machteloos tegen agressieve asielzoekers

30 november 2021
Redactie
07:34

Vanwege de overlast van asielzoekers uit Ter Apel reizen op de treinen van Arriva van Emmen naar Zwolle tegenwoordig stewards mee. Gemiddeld rapporteren die vijf keer per maand heftige incidenten, zo schrijft NRC. Volgens een woordvoerder is daarom personeel met geweldsbevoegdheid nodig.

Het enige ‘wapen’ dat de treinstewards nu hebben is een bodycam. Maar ook daar lijken overlast veroorzakende en gewelddadige asielzoekers geen boodschap aan te hebben. Niet zo vreemd, want het gaat in de praktijk om ‘veiligelanders’ en dat zijn mensen die niets te verliezen hebben omdat zij slechts wachten op uitzetting. Met de trein reizen zij regelmatig – zonder plaatsbewijs – naar Zwolle om coffeeshops te bezoeken.

Grenzen voorbij
Niet alleen de stewards worden regelmatig aangevallen, ook andere medewerkers van Arriva hebben last van de agressie. Zo werd in oktober een machinist naar de grond gewerkt en tegen zijn hoofd geschopt. Hij en twee collega’s zitten al voor langere tijd ziek thuis. Een steward belandde afgelopen zomer in het ziekenhuis na het vermanen van een groep asielzoekers die over de rails liep. Anderen werden bespuugd, geslagen of uitgescholden. “We zijn echt alle grenzen voorbij”, klaagt regiodirecteur Jieskje Hollander van Arriva. “Ik schaam me dood dat wij er niet in slagen een oplossing te vinden voor onze werknemers.” Ondanks de stewards en kaartcontrole op de perrons neemt het aantal incidenten niet af. Daarom wil het vervoersbedrijf personeel met geweldsbevoegdheid. Dan hoeft niet elke keer op de politie gewacht te worden voor een aanhouding. Daarvoor is wel structureel 2,4 miljoen euro nodig. Hollander: “Geld dat van de provincies, gemeenten of het Rijk moet komen en die spelen elkaar de rekening toe, terwijl onze mensen met de problemen zitten.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner