Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

Sequrix

Securitas

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Multiwacht

Bosch Security Systems

Seagate

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

EAL

NIBHV

Add Secure

NetworxConnect

DZ Technologies

Milestone

SOBA

Gold-IP

Bydemes

Secusoft

Kiwa

Centurion

Optex

Paraat

RoSecure

Uniview

CSL

Explicate

VideoGuard

20face

Alarm Meldnet

VBN

i-Pro

Lobeco

Eagle Eye Networks

Eizo

HD Security

Brivo

G4S

Advancis

Unii

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Trigion

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

JMB Groep

2N

Top Security

Genetec

Seris

VAIBS

SmartSD

VVNL

Oribi ID Solutions

Connect Security

Dero Security Products

OSEC

Masset Solutions

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

IDIS

Akuvox

BHVcertificaat.online

Paxton

Alphatronics

CDVI

GFT

PG Security Systems

CardAccess

Hikvision

VEB

Ajax Systems

Nenova

ADI

ARAS

Banken doen volgens DNB nog te weinig tegen witwassen

7 december 2021
Redactie
13:13

Volgens De Nederlandsche Bank doen financiële instellingen nog altijd niet genoeg om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Dat schrijft de toezichthouder in ‘Toezicht in beeld 2021′.  Er wordt wel vooruitgang geboekt, maar er is volgens DNB zeker nog ruimte voor verbetering.

Toezicht op het voorkomen van financieel-economische criminaliteit heeft bij DNB onverminderd prioriteit. Veel aandacht gaat uit naar de rol van banken. Hoewel veel banken hun inzet de afgelopen jaren hebben verhoogd, ziet DNB dat ook in 2021 nog onvoldoende invulling is gegeven aan hun poortwachtersrol. DNB verwacht verbetering op dit vlak door een slimmere aanpak. Dit kan door technologische mogelijkheden te benutten bij de identificatie en beheersing van risico’s. Of door met andere instellingen en publieke ketenpartners kennis en concrete risico-informatie te delen en waar mogelijk, samen te werken.

Cryptomunten
DNB verwacht dat banken het criminelen zo goed als onmogelijk maken om bankrekeningen te gebruiken om crimineel geld wit te wassen of terrorisme te financieren. Als dat onvoldoende gebeurt worden boetes uitgedeeld die in de honderden miljoenen lopen. Daarom hebben banken duizenden nieuwe medewerkers aangenomen die verdachte transacties moeten ontdekken. DNB waardeert dat, maar zegt dat er nog grote stappen zijn te zetten en dat onderling beter samengewerkt moet worden. Dat laatste wordt echter bemoeilijkt door de AVG. Ook de vrijwel anoniem te gebruiken cryptomunten maken bestrijding van financieel-economische criminaliteit er niet eenvoudiger op. DNB houdt toezicht op handelaren in cryptomunten, maar kampt vanwege het grote aantal met een tekort aan capaciteit. Momenteel hebben 27 cryptohandelaren een Nederlandse vergunning. DNB heeft de taak om te controleren of de bedrijven zich houden aan de eisen die de vergunning stelt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner