Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Add Secure

Connect Security

Gold-IP

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

RoSecure

2N

JMB Groep

Seagate

Genetec

Trigion

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

OSEC

SmartSD

Sequrix

ASSA ABLOY

CardAccess

Top Security

ASIS

SmartCell

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Seris

Nimo Dog Security

Paraat

DZ Technologies

Milestone

Eizo

CSL

SOBA

VVNL

EAL

Explicate

Regio Control Veldt

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Uniview

VAIBS

G4S

Crown Security Services

20face

Secusoft

VideoGuard

ADI

SMC Alarmcentrale

HID

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

VBN

NIBHV

Ajax Systems

NetworxConnect

Brivo

Akuvox

Avigilon Alta

Lobeco

Unii

Hikvision

IDIS

Kiwa

Nimo Drone Security

Paxton

CDVI

Alarm Meldnet

GFT

Centurion

Nenova

Multiwacht

ARAS

PG Security Systems

VEB

HD Security

i-Pro

Bydemes

Optex

10 miljoen euro particuliere schade tijdens jaarwisseling

4 januari 2022
Redactie
09:02

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod circa 10 miljoen euro zal bedragen. De schade is vergelijkbaar met een ‘normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. De werkelijk verzekerde schade ligt hoger vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen.

De verzekeraars verwachten dit jaar ongeveer acht miljoen euro verzekerde schade aan woningen en twee miljoen verzekerde schade aan auto’s. Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars: “Door de zachte weersomstandigheden waren er afgelopen jaarwisseling veel mensen op de been. Daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde ‘normale’ jaarwisseling zonder vuurwerkverbod.”
Verzekeraars zien dan ook meer woning- en autobranden door vuurwerk en vandalisme dan vorig jaar. Weurding: “Dit soort incidenten hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van gedupeerden. Als verzekeraars ondersteunen we dan ook alle maatregelen die leiden tot een veiliger jaarwisseling.”

Meer vuurwerkgerelateerde schades
Dat het aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering deze jaarwisseling weer is toegenomen, is ook terug te zien in een stijging (+56 procent) van het aantal incidentmeldingen bij Stichting Salvage (eerste hulp na brand namens verzekeraars). De stijging is ook te zien in het aantal vuurwerk-gerelateerde schades waarvoor Salvage bijstand heeft verleend. Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens afgelopen jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent. Vorig jaar was de nacht van oud op nieuw goed voor 8,5 miljoen euro aan schade. Toen gold ook een vuurwerkverbod. Het jaar daarvoor ging het om 14 miljoen euro.

Autobranden
Verzekeraars verwachten dat ook het aantal claims bij particuliere autoverzekeringen weer toe is genomen. Tijdens oud en nieuw zijn ook dit jaar de nodige auto’s in vlammen opgegaan. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn.
De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars op 31 december en 1 januari registreren en het incidentenoverzicht van Stichting Salvage. De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen (allrisk en beperkt casco). Medische kosten en schadebedragen voor bedrijven en scholen/kinderdagverblijven zijn nog niet bekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner