Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

GFT

HD Security

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

G4S

Regio Control Veldt

Milestone

EAL

Ajax Systems

Masset Solutions

JMB Groep

IDIS

ASSA ABLOY

Top Security

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Securitas

PG Security Systems

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

VAIBS

Unii

Bydemes

SOBA

Multiwacht

VEB

Oribi ID Solutions

ARAS

CSL

Uniview

OSEC

Lobeco

20face

Akuvox

Genetec

Eizo

2N

Optex

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Gold-IP

VideoGuard

Nimo Drone Security

DZ Technologies

Trigion

Connect Security

ASIS

BHVcertificaat.online

VBN

Explicate

Paraat

Seris

i-Pro

Hikvision

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

Advancis

VVNL

Secusoft

Dero Security Products

Crown Security Services

SmartCell

Kiwa

ADI

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Brivo

CardAccess

NIBHV

Service Centrale Nederland

SmartSD

Add Secure

Seagate

Nimo Dog Security

Paxton

Nenova

HID

Landsadvocaat weigert intern onderzoek met OM te delen

22 februari 2022
Redactie
10:46

Pels Rijcken weigert een intern onderzoek naar een door een oud-bestuurder gepleegde megafraude met het Openbaar Ministerie te delen. De Landsadvocaat beroept zich hierbij op het verschoningsrecht, schrijft NRC. Het OM zal de zaak nu voor de rechter moeten brengen.

De inmiddels overleden bestuursvoorzitter Frank Oranje zou ruim 11 miljoen euro hebben gestolen van cliënten, die hij als notaris onder zijn beheer had. Aanvankelijk zou het OM hier zelf onderzoek naar verrichten, maar besloten werd die taak op kosten van Pels Rijcken te laten uitvoeren door forensisch onderzoekers van Deloitte. Het OM wil nu het onderzoek van Deloitte raadplegen om te kijken of aanvullend onderzoek nodig is, maar het advocaten- en notariskantoor weigert hieraan mee te werken.

Verschoningsrecht
Topnotaris Oranje zou in een periode van 18 jaar ruim 11 miljoen euro hebben verduisterd. De Landsadvocaat heeft hierover globale informatie aan het OM verstrekt, maar komt niet met de namen van de gedupeerden over de brug. Juist die gegevens zijn essentieel voor strafrechtelijk onderzoek. Pels Rijcken vindt echter dat deze informatie onder het verschoningsrecht valt. Het OM deelt die mening niet, maar zal naar de rechter moeten om de gegevens alsnog te kunnen vorderen.

Commerciële onderzoekers
Het gebeurt vaker dat particuliere bedrijven het onderzoek van het OM overnemen. Deels omdat fraude bij justitie geen al te hoge prioriteit geniet. Het OM staat nog steeds achter dit beleid, maar zegt wel te verwachten dat het geïnformeerd wordt over de bevindingen. Het OM wil aanvullend onderzoek doen naar de miljoenenfraude bij de landsadvocaat en heeft daarvoor ook informatie opgevraagd bij de Orde van Advocaten en het Bureau Financieel Toezicht. Dat zijn de toezichthouders die hun eigen onderzoek naar de fraude uitvoerden. Ook daar is de uitdaging dat die een wettelijke geheimhoudingsplicht hebben, aldus NRC.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner