Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Nimo Dog Security

IDIS

Sequrix

VVNL

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Paxton

SmartCell

Brivo

Explicate

EAL

Eagle Eye Networks

i-Pro

Genetec

Nenova

Seagate

HD Security

Dero Security Products

VideoGuard

Eizo

Kiwa

VBN

OSEC

CDVI

Top Security

Add Secure

20face

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Milestone

NetworxConnect

Seris

HID

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

Multiwacht

SmartSD

Hanwha Vision Europe

CardAccess

SOBA

Centurion

Avigilon Alta

NIBHV

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Trigion

CSL

2N

ARAS

Unii

ADI

Paraat

RoSecure

Advancis

Secusoft

Securitas

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

JMB Groep

Connect Security

VAIBS

DZ Technologies

Optex

GFT

Regio Control Veldt

Uniview

Akuvox

Alphatronics

ASIS

Gold-IP

Hikvision

VEB

Bydemes

G4S

Metaalbedrijf verliest 11 miljoen euro door ceo-fraude

25 februari 2022
Redactie
11:52

Criminelen hebben op een listige wijze het Rotterdamse staalbedrijf Jewometaal 11 miljoen euro afhandig gemaakt. Zij gaven uit naam van een topman van het Duitse moederbedrijf opdracht om het geld over te maken. Deze vorm van criminaliteit wordt ook wel ceo-fraude genoemd.

De fraude is aan het licht gekomen tijdens een onderzoek door RTL Z. Het getroffen bedrijf Jewometaal onthoudt zich van commentaar. Het gaat om de Nederlandse dochter van ELG, dat zich wereldwijd bezighoudt met de recycling van roestvrijstaal. Het boekt een jaaromzet van 350 miljoen euro en werd sinds 2015 geleid door algemeen directeur Kurt Wierscholowski en financieel directeur Tobias Frick. In de zomer van 2018 werd het bedrijf kort achter elkaar slachtoffer van zowel ceo-fraude als crediteurenfraude, zo stelde RTL Z vast. Het was hetzelfde jaar waarin bioscoopketen Pathé op een vergelijkbare manier voor 18 miljoen euro werd opgelicht.

Spoofing
Een van de criminelen nam telefonisch contact op met de financiële administratie van Jewometaal en zei dat hij de ceo was van het Duitse moederbedrijf ELG. Een medewerkster moest 2,6 miljoen euro overmaken naar Hongkong voor een geheime overname. Toen zij dat weigerde, werd zij met ontslag bedreigd. De medewerkster liet zich niet intimideren en zei de betaling alleen uit te zullen voeren in opdracht van haar leidinggevende, maar die was net op vakantie gegaan. Kort daarna kreeg zij een e-mail van haar chef, waarin die liet weten dat het geld overgemaakt moest worden. In werkelijkheid was die e-mail van de criminelen afkomstig, die middels spoofing de afzender hadden vervalst. Na overleg met twee collega’s voerde de vrouw de betaling uit. Kort daarna volgden vergelijkbare scenario’s, waarbij de schade opliep tot 11,4 miljoen euro. Er was ook nog geprobeerd om crediteurenfraude te plegen. Daarbij belt een crimineel namens een klant met de mededeling dat het rekeningnummer is gewijzigd.

Aansprakelijkheid
Nadat de fraude werd ontdekt, werden beide directeuren en de medewerkster ontslagen. De directie werd bovendien ook aansprakelijk gesteld voor de schade, nadat advocaten hadden vastgesteld dat bepaalde zaken niet op orde waren, waardoor de fraude kon plaatsvinden. Vorige week bepaalde de rechtbank echter dat de miljoenenclaim van het moederbedrijf niet rechtmatig was. De advocaten waren volgens de rechter niet onafhankelijk en hun dossiers werden gekwalificeerd als prutswerk. De fraude zou niet aan de betaalprocedures te wijten zijn geweest. Volgens de rechter ging het om een combinatie van geraffineerd crimineel handelen en daarop volgende menselijke fouten door medewerkers van de financiële administratie. Moederbedrijf ELG Haniel heeft na het incident de procedures aangescherpt, een bewustwordingscampagne gestart en een fraude taskforce ingesteld. Ook kunnen medewerkers via een speciale alarmlijn vermoedens van fraude melden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner