Beveiliging nieuws

Onze partners

Bosch Security Systems

Centurion

Nimo Drone Security

Securitas

Alarm Meldnet

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

ARAS

2N

Crown Security Services

G4S

Nimo Dog Security

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Bydemes

Akuvox

HD Security

Dero Security Products

Alphatronics

Masset Solutions

Advancis

ADI

IDIS

Add Secure

ASIS

Ajax Systems

Hikvision

HID

VBN

CardAccess

Uniview

Hanwha Vision Europe

Connect Security

OSEC

Genetec

Oribi ID Solutions

CSL

DZ Technologies

Top Security

ASSA ABLOY

VVNL

Milestone

Service Centrale Nederland

VideoGuard

GFT

Nenova

Trigion

NetworxConnect

Sequrix

Avigilon Alta

Multiwacht

Unii

Paraat

Kiwa

SmartSD

20face

CDVI

VEB

Paxton

EAL

i-Pro

BHVcertificaat.online

JMB Groep

MPL

Brivo

PG Security Systems

Eizo

NIBHV

Explicate

SmartCell

Eagle Eye Networks

Seris

VAIBS

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Lobeco

SOBA

Optex

Secusoft

Kan de cryptomarkt meehelpen om fraude aan te pakken?

26 februari 2022
Redactie
15:53

Fraude kan binnen een bedrijf voor lange tijd onopgemerkt blijven en is het vaak moeilijk te ontdekken. Werknemers kunnen bijvoorbeeld de crypto valuta Ripple kopen zonder dat de financiële afdeling het doorheeft en er met veel geld vandoor gaan. Hoe kan de technologie ‘blockchain’ helpen dit tegen te gaan?

Dit artikel beschrijft drie kenmerken van blockchain die kunnen helpen om bedrijfsnetwerken minder fraudegevoelig te maken. Maar was is blockchain eigenlijk? Een blockchain is een gedistribueerd digitaal grootboek dat transactiegegevens bevat die over een peer-to-peer-netwerk worden gedeeld en voortdurend met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Er is geen centrale beheerder of gecentraliseerde versie, dus er is geen punt waarbij de gegevens kunnen worden aangepast. In plaats daarvan zijn het beheer en de autorisatie verspreid over een netwerk, zodat er geen voor de hand liggende plaats is voor iemand om een fraudeconstructie op te zetten.

Criminele activiteiten verbergen
Er zijn verschillende methoden die fraudeurs gebruiken om hun criminele activiteiten te verbergen zoals het wijzigen of verwijderen van informatie in de boekhoudsystemen van een bedrijf, het wijzigen van elektronische of papieren documenten en het aanmaken van frauduleuze bestanden. Het gebruik van een gedeeld digitaal grootboek kan fraude helpen terugdringen omdat het de zichtbaarheid en transparantie verhoogt van de transacties die in een dataketen van een bedrijfsnetwerk worden verricht.

Blockchain is onveranderlijk
Transacties die zijn vastgelegd op blockchain zijn onveranderlijk omdat ze niet kunnen worden verwijderd of gewijzigd. Voordat een ‘blok’ van transacties kan worden toegevoegd aan de blockchain, moeten alle netwerkdeelnemers het eens zijn dat de transactie geldig is via een proces genaamd ‘consensus’. Het blok krijgt dan een tijdstempel, beveiligd door cryptografie en gekoppeld aan het vorige blok in de keten. Hoewel je een nieuwe transactie kunt creëren om de status van een datapunt te veranderen, zal deze gewoon worden toegevoegd aan de keten en zal het oorspronkelijke record nog steeds toegankelijk zijn. Door het gebruik van blockchain kun je de herkomst van een data-input dus inzien, inclusief waar deze vandaan komt, waar deze is geweest en wie de eigenaar is geweest.

Onveranderlijke transactiegeschiedenis
Fraude is een wereldwijd probleem dat een breed scala van industrieën treft zoals luxe goederen, kleding, voedingsmiddelen, farmaceutische producten en nog veel meer. Het bewijzen of ontkrachten van de authenticiteit en kwaliteit van een product kan een uitdaging zijn, omdat de traditionele toeleveringsketens lang en complex zijn en te weinig transparantie bieden. Alleen als de goederen van een producent of fabrikant op blockchain worden geplaatst, zullen deze goederen een duidelijke herkomst hebben als gevolg van hun onveranderlijke transactiegeschiedenis. Dit zal het moeilijker maken om nepproducten in de keten toe te voegen.

Data moet worden geautoriseerd
Bedrijven hebben te maken met veel vertrouwelijke gegevens. Ze kunnen niet zomaar iedereen toegang tot die gegevens geven. Er moet dus een manier zijn om ervoor te zorgen dat buitenstaanders niet in het netwerk kunnen komen en dat werknemers de gegevens niet kunnen beschadigen. Dit is waar machtigingen in het spel komen. In tegenstelling tot de vorige functies, hebben echter niet alle blockchainnetwerken machtigingen. Netwerken met machtigingen kunnen geweldig zijn voor fraudepreventie, omdat ze beperken wie mag deelnemen en in welke hoedanigheid. Leden van een dergelijk netwerk moeten worden uitgenodigd en gevalideerd voordat ze kunnen bijdragen

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner