Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Top Security

ADI

VBN

Lobeco

NetworxConnect

Uniview

OSEC

2N

20face

Explicate

GFT

IDIS

Masset Solutions

Genetec

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

HD Security

RoSecure

Centurion

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

G4S

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Add Secure

Milestone

Optex

Akuvox

PG Security Systems

EAL

SmartSD

Hikvision

Ajax Systems

Connect Security

Brivo

SOBA

Unii

Advancis

Crown Security Services

Seris

Oribi ID Solutions

Nenova

NIBHV

Seagate

SMC Alarmcentrale

ARAS

CardAccess

Avigilon Alta

CSL

i-Pro

VVNL

Bydemes

Dero Security Products

VAIBS

Regio Control Veldt

Multiwacht

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Paxton

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Kiwa

VideoGuard

ASIS

Gold-IP

CDVI

Trigion

Paraat

SmartCell

Securitas

Sequrix

HID

VEB

Eizo

Werkstraf voor bedreiging politici tijdens coronapandemie

21 april 2022
Redactie
11:05

Voor het bedreigen van minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge eiste het OM donderdag 100 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen een 43-jarige man uit Uithuizen. De politierechter legde 80 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk op met een proeftijd van 2 jaar op.

“Je mag het oneens zijn met het beleid van de overheid, je mag je daar over uitspreken en je mag laten merken dat het je boos maakt of dat het je frustreert, maar als je vervolgens gaat bedreigen, dan ga je de grens over”, zei de officier van justitie. “Dan is er geen sprake meer van het uiten van een mening, maar het plegen van een strafbaar feit.” De verdachte zou in september 2021 berichten op Twitter hebben gepubliceerd die gekwalificeerd kunnen worden als bedreiging ‘met enig misdrijf tegen het leven gericht’. Zo schreef hij: ‘Als ik hem voor de trekker krijg rij ik hem plat’.

Oproepen tot geweld
Volgens het OM dreigde de verdachte niet alleen maar riep hij ook op tot geweld. Het bereik van de accounts van de minister president en de minister is heel erg groot. De tweets van verdachte waren daardoor voor al die volgers maar ook voor bezoekers van deze openbare accounts zichtbaar. De verdachte nam bewust een risico dat derden, geïnspireerd en gesterkt door zijn woorden, strafbare feiten konden gaan plegen.

Onveiligheid in de samenleving
De verdachte heeft met zijn bedreigingen en opruiing bijgedragen aan de onveiligheid in de samenleving, vindt de officier van justitie. “Het gaat hier om zeer ernstige uitlatingen tegen, en over mensen met een publieke taak. Mensen die zich inzetten voor de samenleving in een moeilijke tijd. Mensen die hun werk, net als een ieder, te allen tijde in veiligheid moeten kunnen doen. Dergelijke strafbare uitingen zijn van invloed op, en gaan ten koste van het belangrijke werk dat de bewindslieden moeten doen. Een tweet is snel gestuurd maar kan enorme gevolgen hebben.”

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner