Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

SOBA

Paxton

Bosch Security Systems

Milestone

Gold-IP

Alarm Meldnet

EAL

Secusoft

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

NIBHV

Eagle Eye Networks

Sequrix

Seris

HID

Nimo Dog Security

VVNL

Akuvox

Advancis

ADI

Avigilon Alta

Kiwa

RoSecure

IDIS

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

Genetec

ARAS

Securitas

OSEC

Nenova

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Unii

Eizo

Service Centrale Nederland

Seagate

Hikvision

Uniview

PG Security Systems

NetworxConnect

CDVI

SmartSD

Multiwacht

Masset Solutions

G4S

BHVcertificaat.online

Alphatronics

JMB Groep

Top Security

Lobeco

Connect Security

Explicate

Paraat

SmartCell

Centurion

Brivo

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Trigion

Dero Security Products

CSL

HD Security

VAIBS

MPL

ASIS

Bydemes

VEB

Optex

20face

i-Pro

2N

GFT

CardAccess

Ajax Systems

FNV wil actie tegen drones boven gevangenissen

28 april 2022
Redactie
08:24

FNV roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om snel maatregelen te nemen om drones boven gevangenissen te weren. Ze zouden een gevaar vormen voor het personeel, omdat er ook wapens mee gedropt kunnen worden. 

Drones worden regelmatig ingezet door handlangers van gedetineerden. Zo werd begin maart een pakket met telefoons en opladers onderschept bij de PI van Alphen aan den Rijn. DJI bevestigt tegenover het AD dat alle gevangenissen last hebben van het fenomeen. Yntse Koensen van FNV vindt daarom dat het kabinet snel met maatregelen moet komen die het vliegen met drones boven gevangenissen tegengaan. Door de smokkel kunnen gedetineerden hun criminele activiteiten in de gevangenis voortzetten, wat voor grote onveiligheidsgevoelens onder het personeel zorgt. 90 procent van de door FNV bevraagde medewerkers denkt dat gedetineerden of telefoons kunnen beschikken en driekwart ziet hierdoor de intimidatie toenemen.

Maatregelen
Bij onder andere de PI Alphen zijn intussen netten boven de luchtplaatsen opgehangen. Elders gebruikt men zendapparatuur om drones te onderscheppen. Volgens Koensen zijn er ook inrichtingen waar wegens geldgebrek niets tegen drones wordt ondernomen. Toch heeft de overheid 3 miljoen euro uitgetrokken om smokkel in gevangenissen tegen te gaan. Van dit geld kunnen onder andere netten en detectiesystemen worden aangeschaft. Het is niet duidelijk waarom inrichtingen dan toch niets doen. Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vindt dat vooral in gevangenissen met een extra beveiligde afdeling voor zware criminelen, zoals in de PI Arnhem, er alles aan gedaan moet worden om het personeel te beschermen. Volgens drone-expert Wiebe de Jager is dit echter nog niet zo eenvoudig. Het verstoren van een gps-signaal kan ook vliegtuigen treffen, zodat daar heel voorzichtig mee omgegaan moet worden. Verboden zones instellen (geofencing) heeft weinig zin, omdat criminelen die negeren. En netten zullen heel fijnmazig moeten zijn, omdat drones en telefoons steeds kleiner worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner