Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

Seagate

Gold-IP

Lobeco

Crown Security Services

RoSecure

Nenova

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

G4S

Alphatronics

DZ Technologies

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

OSEC

JMB Groep

Genetec

IDIS

Milestone

i-Pro

SmartSD

VideoGuard

HD Security

NIBHV

Nimo Drone Security

VBN

Uniview

Connect Security

Trigion

Multiwacht

Paxton

Advancis

Explicate

Top Security

Paraat

ASIS

EAL

SOBA

Dero Security Products

Add Secure

PG Security Systems

BHVcertificaat.online

Kiwa

Centurion

Eizo

HID

Hikvision

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Seris

2N

ASSA ABLOY

20face

VVNL

Nimo Dog Security

CSL

Akuvox

Unii

Sequrix

CardAccess

Securitas

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

SmartCell

ARAS

Dahua

SMC Alarmcentrale

VEB

CDVI

Avigilon Alta

Brivo

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Secusoft

MPL

Optex

GFT

ADI

Schade door bedrijfsspionage loopt in de miljarden

9 mei 2022
Redactie
06:32

Een organisatie kan ondanks kapitale investeringen in beveiligingsmaatregelen toch kwetsbaar blijven, waarschuwt Securitas. Want bij bedrijfsspionage is niet het systeem, maar de mens de zwakste schakel, stellen de veiligheidsspecialisten van het bedrijf. 

Het Nederlandse bedrijfsleven is zich volgens de specialisten van Securitas nauwelijks bewust van de gevaren van bedrijfsspionage. “Bedrijven beseffen pas achteraf dat bedrijfsgevoelige informatie is verdwenen. De financiële schade loopt hierdoor in de miljarden en reputatieschade ligt op de loer.” De onderzoekers stellen dat 40 procent van de verliezen door criminaliteit te maken hebben met het kwijtraken van intellectueel eigendom, strategische informatie en verminderde betrouwbaarheid van producten en diensten. De verliezen ontstaan doordat bedrijfsgevoelige informatie vaak slecht beveiligd is, met als gevolg dat concurrenten er met ideeën vandoor gaan of dat informatie simpelweg kwijtraakt. “Je kunt alles perfect technisch hebben dichtgetimmerd, maar als er vervolgens via de HR-afdeling een kwaadwillende als sollicitant binnenkomt, werkt zelfs de beste beveiligingstechnologie niet meer”, aldus Securitas.

Puzzelstukjes
Een groot risico vormt volgens de specialisten het onbewaakt laten verrichten van onderhoud aan servers in bijvoorbeeld datacenters. Dit dient onder toezicht en volgens het ‘vier-ogen-principe’ te gebeuren. Een andere dreiging vormt social engineering. Daders vergaren gevoelige informatie via lokmails of door onder valse voorwendselen medewerkers te bellen en gebruikersnamen en wachtwoorden te ontfutselen. Doelwitten worden vaak via sociale media gevonden en onder druk gezet. “Mensen worden zo gemanipuleerd dat ze toegang geven tot vertrouwelijke gegevens. Daarbij wordt gebruik gemaakt van psychologische trucs. Zodra mensen het gevoel hebben dat iemand vertrouwd is, geven ze alles.” De specialisten namen de proef op de som met een nepenquête. Die werd namens de HR-afdeling verspreid onder medewerkers van een organisatie. De afzender was een Hotmail-adres, maar dat leek weinigen op te vallen. Vervolgens kon op basis van verstrekte personeelsnummers gevoelige informatie worden opgevraagd, zoals bsn-nummers van medewerkers. “Voor kwaadwillenden is het slechts een kwestie van de puzzelstukjes verzamelen om een compleet beeld te verkrijgen.”

Het complete artikel met tips ter preventie van bedrijfsspionage is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner